Zašto se u Vojvodini veruje da nije dobro lupati na vrata, a zašto se u okolini Niša svi istovremeno izuvaju pre ručka!?

Srpska pravoslavna crkva i vernici i sve crkve koje poštuju julijanski kalendar, proslavljaju danas veliki hrišćanski praznik Božić, rođenje Isusa Hrista.

Za današnji dan vezuje se veliki broj običaja, pa ako ste se sa nekim posvađali, pozovite ga i pomirite se, ili, ako nekom nešto dugujete izmirite taj dug još danas. U suprotonom, veruje se da ćete dugovati preko cele godine ili da ćete biti u svađi.

Božić je pre svega porodični praznik koji nalaže da bi svi trebalo da budu na okupu, po mogućstvu u svom domu. U posete se odlazi samo kod najbliže rodbine ili prijatelja. Praznuje se tri dana.

Prvi dan Božića ujedno je dan radosti i rađanja. U zoru zvone sva zvona sa pravoslavnih hramova, ukućani oblače svečanu garderobu i čekaju položajnika, koji je najčešće muško, zdravo i kršteno dete.

U različitim delovima Srbije važe i različiti običaji. Tako se negde česnica lomi za Badnje veče, dok se u većini slučajeva, česnica tradicionalno lomi pred ručak. Ona u sebi obavezno mora da sadrži novčić, a ponegde i parče Badnjaka, grančicu dren za zdravlje, zrno kukuruza ili komad oraha.

Česnica se okreće sleva nadesno i lomi se na onoliko delova koliko ima ukućana. Veruovanja kaže da će onaj ko izvuče novčić biće zdrav i srećan cele godine i da će biti glavni izvor finansija u porodici.

Običaji i verovanja za Božić:

– Na Božić je dobro započinjati poslove, pročitati par stranica knjige, isplesti par redova ručnog rada, posaditi biljku ili naučiti nešto novo, kako bi cela godina bila prosperitetna.

– Na Božić ne bi trebalo spavati preko dana, kako ne biste prespavali celu godinu i bili lenji.

– Novčanik ne bi smeo da vam bude prazan, a poželjno je i kupiti sebi nešto novo.

– Danas nikom ništa ne pozajmljujte, da vam stvari ne bi cele godine izlazile iz kuće.

– U pojedinim delovima Srbije važi verovanje da božićnu sveću ne bi trebalo gasiti duvanjem, već parčetom hleba koje ste prethodno natopili crvenim vinom.

– Posebno je zanimljiv običaj koje se vezuje za okolinu Niša, a po kom se pre jela svi ukućani istovremeno izuvaju kako bi se žene brzo porađale.

– U Vojvodini veruju da za vreme božićnih praznika nije dobro lupati na kućna vrata da kokoške ne bi lomile jaja.

– Od Božića do Svetog Stefana ne valja čistiti kuću.

Izvor: prva.rs