БАЊАЛУКА, 8. ЈАНУАРА /СРНА/ -Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, премијер Српске Радован Вишковић, те изасланици предсједника Републике Српске и српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ положили су вијенац на Спомен-костурницу на Градском гробљу у Бањалуци поводом обиљежавања 9. јануара - Дана Републике Српске.

Evropski parlamentarac iz Francuske Nikola Bej rekao je danas da na poziv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika prisustvuje obilježavanju Dana Republike u Banjaluci i da time želi da iskaže solidarnost sa srpskim narodom i nadu u bolju budućnost.

Bej je danas odao počast za 12 banjalučkih beba, koje su preminule zbog nedostatka kiseonika usljed ratnih dejstava, ukazujući na patnju srpskog naroda tokom proteklih decenija.

– Želim da ukažem na patnju srpskog naroda tokom proteklih decenija i tokom rata koji se ovdje desio, da izrazim solidarnost, empatiju i da ukažem na to da veliki dio zapadne Evrope ne zna šta se sve ovdje dešavalo i kakve patnje je prošao srpski narod – rekao je Bej novinarima.

Francuski pukovnik u penziji Žak Ogar rekao je da je za njega veoma emotivno i dirljivo što je danas u Banjaluci povodom Dana Republike.

-Ovdje sam kao i moj brat i prijatelj Patrik Barjo bio svjedok ratnih dešavanja i to nas je obilježilo zauvijek. Imamo zadatak da ukažemo na francusko-srpsko prijateljstvo i da odamo počast preminulim bebama kao francuski i hrišćanski oficiri – rekao je Ogar novinarima nakon polaganja cvijeća i vijenca na Spomenik “12 beba”.

On se zahvalio na toplom dočeku, ističući da je veoma srećan što može da slavi Dan Republike Srpske.

Francuski vojni ljekar Patrik Stefan Barjo rekao je novinarima da je veoma emotivan danas upravo zato što je u Banjaluci i što je došao da proslavi Dan Republike i oda počast preminulim bebama.

“Kao bivši oficir bio sam svjedok okrutnosti onoga što se dešavalo i važnosti kiseonika za bebe i uopšte onoga što se dešavalo”, rekao je Barjo.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić rekao je danas da se više nikad ne smije ponoviti ono što se dogodilo 12 beba, koje su preminule zbog nedostatka kiseonika.

Cvijeće i vijenac su položili predstavnik kabineta predsjednika Republike, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić, predstavnici nevladinih organizcija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, evropski parlamentarac i penzionisani oficiri francuske vojske.

“Banjalučke zvjezdice” preminule su u Univerzitetskom kliničkom centru usljed nedostatka kiseonika koji nije mogao da bude dopremljen zbog ratnih dejstava.

One su najmlađe žrtve rata u BiH i direktne žrtve sankcija i svjetskih moćnika.

Prva banjalučka beba umrla je 22. maja 1992. godine, nakon čega je uslijedila agonija i smrt ostalih beba.

Do 19. juna iste godine u Banjaluci je umrlo 12 beba koje su postale simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice.

Agonija je prekinuta probojem koridora i spajanjem banjalučke regije sa ostalim dijelovima Republike Srpske i Srbije.

Trinaesta beba Slađana Kobas izgubila je bitku za život sa 14 godina, a 14. bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život.

Autor: SRNA/Srpskainfo