Vijest da je prvi snijeg pao tek u januaru najbolja je potvrda klimatskih promjena.

Planine u Srpskoj – prekrivene su snježnim pokrivačom. Međutim, pahulje se neće dugo zadržati, jer predstoje relativno topli dani za ovo doba godine, zbog čega su i skijaške sezone na “dugom štapu”.

Klimatolozi upozoravaju pred nama su najtoplije godine u istoriji!

Nakon rekordno toplih decembarskih dana u Srpskoj – snijeg u januaru došao je kao iznenadna i neobična pojava. Iako je kalendarski zima odavno nastupila.

Pod snježnim pokrivačem, jutros su osvanule Kozara, Manjača, Igman, Bjelašnica, Trebević i Јahorina. A prvim pahuljama na Kozari, najviše su se obradovali mališani.

Kozara (Foto: RTRS)

Kozara (Foto: RTRS)

I Јahorinu je prekrio snježni pokrivač od samo pet centimetara. No, nedovoljno za skijanje.

Proizvodnju vještačkog snijega otežava visoka temperatura i stoodstotna vlažnost vazduha.

Naredna dva dana snijega će biti svega nekoliko centimentara i na ostalim planinama. A, već za vikend, klimatolozi najavljuju, temperature iznad 10 stepeni.

Tako da ćemo, poslije ovog kratkog relativno zimskog vremena, ponovo biti u toplijem režimu.

– I naredni period donosi nešto hladnije vrijeme, nešto niže temperature dolaze. Ne pričamo o ozbiljnoj hladnoći, a padavine se neće dugo zadržati u našem regionu. Јoš malo snijega danas/sutra, zatim ponovo suvo vrijeme – istakla je klimatolog Milica Đorđević.

Ako se nastavi trend povećanja temperature, u naredne dvije-tri godine proživićemo “najtopliju godinu u istoriji”, upozoravaju klimatolozi.

Međutim, pojašnjavaju, čak i takva godina u budućnosti – biće “jedna od najhladnijih” koju ćemo doživjeti, jer nas čeka sve toplija klima.

– Јedini način da se stanje stabilizuje jeste prestanak korišćenja fosilnih goriva – rekao je klimatolog Vladimir Đurđević.

Zbog manjka padavina nastaje i veoma zagađen vazduh. Zbog čega ne čudi podatak da je posljednjih dana vazduh veoma loš u Srpskoj, kao i u regionu.

Autor: RTRS