Savjetnik predsjednika Republike Srpske Radovan Kovačević rekao je da je krajnje vrijeme da se prestane sa prijetnjama Republici Srpskoj i pozvao da se razgovara sa Srpskom umjesto što se o Srpskoj govori ili joj se prijeti.

Kovačević je poručio da će Republika Srpska nastaviti da slavi svoje praznike i da štiti njene građane.

“Republika Srpska uvažava Dejtonski mirovni sporazum, uvažava Ustav BiH i sve ono što u Ustavu BiH piše. To što postoje oni koji odluke donose u potpunosti mimo Ustava BiH i očekuju da Republika Srpska takve odluke poštuje je potpuno neki drugi problem. To nije problem Republike Srpske nego onih koji takve stvari Republici Srpskoj i BiH nameću”, rekao je Kovačević Srni, reagujući na poziv evropskih parlamentaraca da se uvedu sankcije predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i njenim zvaničnicima zbog proslave Dana Republike.

Kovačević je istakao da sve ono što piše u Ustavu BiH, Republika Srpska i njeni zvaničnici će poštovati i da to za njih neće nikada biti problem.

“Krajnje je vrijeme da se sa Republikom Srpskom počne razgovarati umjesto što se o Republici Srpskoj razgovara i umjesto što se Republici Srpskoj prijeti”, poručio je Kovačević, koji je i delegat u Domu naroda parlamenta BiH.

Kovačević je napomenuo da Republika Srpska neće odustati od 9. januara koji je dan kada je Republika Srpska nastala.

“Nijedan sud ni bilo kakva institucija niti bilo kakav parlament neće moći da promijene istorijske činjenice kada je nešto nastalo, a Republika Srpska je nastala 9. januara u miru prije izbijanja građanskog rata u BiH”, podsjetio je Kovačević.

On je dodao da je Republika Srpska napadnuta u ratu koji su izazvali neki drugi.

“Republika Srpska se branila i odbranila uz ogromne žrtve od 30.000 ljudi, građana Republike Srpske koji su pali u odbrani Republike Srpske koja je nastala u miru”, naglasio je Kovačević.

Kovačević je napomenuo da je Republika Srpska dobila međunarodnu verifikaciju i međunarodno priznanje u Dejtonu kroz Dejtonski mirovni sporazum, te je potpisala Ustav BiH i sve ostale anekse ovog mirovnog sporazuma.

“Pozivamo sve koji žele dobro BiH da sa nama razgovaraju i pokušaju naći rješenje za probleme, umjesto što uporno razgovaraju o nama, prijete nam, a mi na prijetnje ne reagujemo osim da nastavimo da radimo ono što moramo da radimo, a to je da slavimo svoje praznike i štitimo interese Republike Srpske i svih njenih građana”, zaključio je Kovačević.

Predsjedavajući delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH Romeo Franc i stalni izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Paulo Rangel u zajedničkoj izjavi osudili su “neustavno obilježavanje Dana Republike Srpske, 9. januara” i pozvali na uvođenje sankcija predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku.

Autor: SRNA/Srpskainfo