U Prijedoru je u prošloj godini u matične knjige rođenih redovno upisana 621 beba ili za 78 manje nego u 2021. godini, izjavila je Katarina Makanjić iz Odjeljenja za opštu upravu grada.

Najčešća imena za djevojčice su Marija, Sofija, Mila, Hana, Nejla i Adna, a za dječake Vasilije, Stefan, Dušan, Amar, Adem i Edin, rekla je Makanjićeva Srni.

Ona je navela da je u matične knjige vjenčanih upisano 367 parova redovno, što je za 40 manje nego u prethodnoj godini, dok je broj umrlih 1.282 ili za 348 manje nego 2021. godine.

– Ova velika razlika u broju umrlih ima dobrim dijelom veze sa pandemijom virusa korona – dodala je Makanjićeva.

Ona je naglasila da su ovo sve redovni upisi u matične knjige, a da je broj naknadnih upisa, koji se najvećim dijelom odnose na građane u inostranstvu, 539 rođenih, 265 vjenčanih i 352 umrla lani odnosno 548 rođenih, 220 vjenčanih i 282 umrlih u 2021.

– Matične kancelarije precizno bilježe ne koliko je rođenih nego koliko upisa činjenice rođenja je bilo, pa tako i vjenčanja i smrti. Ovo ističem jer neke druge institucije nekad raspolažu drugačijim podacima, na primjer bolnice, te stoga javnost treba imati razumijevanja šta tačno ko i kako evidentira. Zato mi više volimo reći da je upisano toliko i toliko činjenica rođenja nego da je rođeno toliko i toliko beba – pojasnila je Makanjićeva.

Ona je precizirala da se upis u matične knjige vrši tamo gdje se rođenje, vjenčanje ili smrti desi, dodajući da prijedorska bolnica pokriva više lokalnih zajednica regije, a ne samo Prijedor, kao i da su redovni upisi realna slika demografskih trendova u određenoj sredini, a ne naknadni.

Autor: SRNA/Srpskainfo