Kako se obavezivanje na striktni fitnes plan može činiti pomalo zastrašujuće za neke od nas, cilj od 150 minuta fizičke aktivnosti sedmično, koju preporučuju stručnjaci, moguće je postići na jednostavniji način. Šetajte.

Prema centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, potrebno je obavljati umjerenu fizičku aktivnost od 150 minuta sedmično tako što ćemo, na primjer, dnevno vježbati 30 minuta. I hodanje, posebno brzo hodanje, može zadovoljiti ovaj standard. Osim toga, smjernice kažu da bismo u trening program trebali uključiti i dva treninga snage sedmično.

Dok samo jedna serija kratke vježbe – u ovom slučaju, 10-minutna šetnja – neće ispuniti ove preporuke za umjerenu fizičku aktivnost, ipak biste mogli postići cilj tako da svaki dan tri puta prošetate po 10 minuta. A, ako to ne možete učiniti, možete početi s još kraćim šetnjama, koje ipak mogu podržati zdrav život.

Skok od nula minuta vježbanja na 150 svake sedmice može biti prilično velik zalogaj, zato možete početi s kraćim periodima. Stručnjaci kažu da su kraće vježbe još uvijek korisne, jer je raditi nešto bolje nego ne raditi ništa. Čak i ta brza 10-minutna šetnja tokom dana biće dobra za vaše mentalno i fizičko zdravlje.

Kada stojimo ili sjedimo, krv nam se može nakupiti u nogama, ali dok hodamo i dok nam se mišići stišću, to pomaže u poboljšanju naše cirkulacije u tijelu, pojašnjavaju stručnjaci.

Dobra cirkulacija važna je za mnoge stvari. Podržava zdravlje tkiva, pomaže u uklanjanju otpadnih tvari iz tijela i smanjuje rizik od krvnih ugrušaka.

Osjećamo se energičnije

Samo ustajanje i kretanje aktivira naš cijeli sistem, tako da osjećamo više energije. Dakle, ta 10-minutna šetnja brzo će nas osvježiti. Kada se pokrenemo šetanjem, naša krv počinje da protiče, što povećava nivo energije.

Brzi intervali kretanja popularno se nazivaju i ‘mirkopauzama’, koje, kako se navodi, čak i oni koji nemaju dovoljno vremena u toku dana za vježbu mogu “ugurati” u dnevni raspored.

Otkucaji srca se ubrzavaju

Čim počnete hodati, otkucaji srca rastu, pojašnjavaju stručnjaci, a ovo znači prednost iz više razloga.

Naime, povećanje minutnog volumena srca tokom vježbanja pomaže u jačanju srčanog mišića i poboljšanju kondicije. Isto tako, aerobni fitnes pomaže u kontroli krvnog pritiska i jačanju mišića te pomaže u sprječavanju napredovanja bolesti.

Šetnja takođe podiže samopouzdanje

Još jedna korist od hodanja jeste da može pomoći ljudima da izgrade samopouzdanje razinom fizičke aktivnosti. Ukoliko ste nezadovoljni jer se ne možete obavezati na veći program hodanja, možete započeti s 10 minuta nekoliko puta dnevno kako biste sebi pokazali da to možete podnijeti.

Svjedočenje blagodatima te 10-minutne šetnje za fizičko i mentalno zdravlje može vam pomoći da se osjećate osnaženim da u svom danu uklopite dužu šetnju.

Izgrađujemo izdržljivost

Ako se pridržavate doslijedne 10-minutne rutine, vidjećete da možete hodati sve duže bez osjećaja umora, što može biti od pomoći za mnoge stvari – poput mogućnosti šetnje kroz gradove koje posjećujete ili da se ne osjećate iscrpljeno kada brzo obavljate neki posao.

Poboljšavamo koncentraciju

Šetnja takođe može izoštriti vaše vještine koncentracije, a to može dovesti do povećane produktivnosti, bilo da je to u školi ili na poslu ili negdje drugdje.

Budući da hodanje poboljšava cirkulaciju, ono takođe pomaže protok krvi u mozak, a napominje se i da je to važno za razmišljanje, pažnju, logiku i mnogo više.

Popravljamo raspoloženje

Postoji razlog zašto ljudi imaju želju prošetati tokom žestoke svađe ili nakon stresnog sastanka: šetnje popravljaju raspoloženje.

Dok se neke dobrobiti hodanja odnose samo na dugotrajne programe vježbanja, navode stručnjaci, pokazalo se da jedna 10-minutna šetnja trenutno ima pozitivan učinak na naše raspoloženje.

Izvor: Srpskainfo