Razrješava se misterija oko trenutne cijene struje u Republici Srpskoj. Blok tarifa i nejasna objašnjenja stvorili su konfuziju.

U startu je bilo jasno da će se struja plaćati u zavisnosti od potrošnje. Prva cijena je za one do 500 potrošenih kilovata, druga do 1000 a treća i najskuplja je ona preko 1500 kilovata. Evo koje su cijene.

“Do 500 kilovat sati električne energije ko bude trošio taj će kupac platiti znatno manji račun nego što je plaćao do sada, ta cijena će biti 5,44 feninga po jednom kwh, cijena za one koji budu trošili od 500 do 1500 biće 9,14 feninga i onaj koji bude trošio preko 1500 kwh biće 20,13 feninga”, rekao je Zoran Vuković, izvršni direktor za snabdijevanje električnom energijom u ERS-u.

Prije blok tarife prosječna cijena kilovata je iznosila 5,7 feninga. Po odluci regulatora cijena struje u Srpskoj sada će biti ista tokom cijele godine pa će se ovo poskupljenje najbolje osjetiti u ljetnjim mjesecima. Na snazi su ostala dvotarifna brojila za jeftiniju struju noću i vikendom. Kada su u pitanju zimski računi, oni koji troše do 1500 kwh nemaju razloga za brigu, uvjeravaju u Elektroprivredi.

“U Republici Srpskoj imamo ukupno 538.000 brojila domaćinstava, od toga 85% neće imati nikakve promjene na računu ili će imati sniženje raćuna”, kaže Luka Petrović, generalni direktor ERS-a.

“Oni koji budu trošili recimo 3000 kwh električne energije mjesečno oni će platiti 50% veći račun, oni koji budu trošili preko 20.000 oni će platiti duplo veći račun”, pojašnjava Vuković.

Do korekcije cijene je moralo doći a više je razloga kažu u Elektroprivredi. Glavni je poskupljenje energenata na tržištu i prelazak sve većeg broja potrošača na korištenje struje za grijanje, čime bi dolazilo do većih troškova nabavke električne energije kao i preopterećenja vodova što bi kažu ugrozilo elektro-energetski sistem. Razlozi su i loša hidrologija ali i dotrajalost termoelektrana.

Izvor: ATV