Povratnicima u Unsko-sanski i Livanjski kanton od početka ove godine omogućeno je liječenje u Republici Srpskoj, čime je započela primjena protokola o liječenju koji je potpisan u septembru 2020. godine, a prvi pacijenti već su zakazani na pregled, rekao je Srni direktor Centra za podršku povratnicima Unsko-sanskog kantona Nemanja Davidović.

– To znači da povratnici u Unsko-sanski kanton sada mogu lakše da se jave radi specijalističkih pregleda i pretraga u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Republici Srpskoj, a za ljude iz Sanskog Mosta kojima je to bliže mogu na liječenje u Prijedor – pojasnio je Davidović.

Davidović ističe da je na ovaj način značajno ubrzan proces, jer je ranije pacijent trebalo da pribavi saglasnost kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja što je trajalo i preko mjesec dana, a sada je dovoljna uputnica.

U ranijem periodu zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj bile su na usluzi povratnicima u Federaciji BiH, ali je protokolom koji je sa predstavnicima federalnih opština u septembru prošle godine potpisao ministar zdravlja Alen Šeranić i direktor Republičkog sekreteraijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš definisano da će troškove ovakvog liječenja pokriti budžet Srpske.

– To ne znači da će sve usluge biti besplatne već znači da će one usluge koje plaćaju i građani Republike Srpske platiti u ovom slučaju i naši povratnici, ali će oni koji se liječe u Srpskoj biti u istoj ravni sa građanima Republike Srpske – naglasio je Davidović.

Centar za podršku povratnicima USK, navodi Davidović, imao je značajnu podršku i pomoć predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, ministra zdravlja i socijalne zaštite Alena Šeranića i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača.

Kada je riječ o povratnicima u Unsko-sanski kanton, Davidović ističe da ostaje namjera da se poboljša život u pojedinim selima, čiji se stanovnici suočavaju sa egzistencijalnim problemima, a Opštinsko vijeće je donijelo niz mjera i odluka.

– To smo radili i ove godine kada smo odlučili da nabavimo akumulatore za sisteme sa solarnim panelima koji se nalaze u našim domaćinstvima u selu Prkosi. Problem sa snabdijevanjem električnom energijom traje već 25-30 godina i sve federalne instutucije su se oglušile da pomognu tim ljudima, ali je opština Bosanski Petrovac smogla snage da nabavi akumulatore za svih devet domaćinstava – dodao je Davidović.

Autor: SRNA/RTRS