Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da Denis Bećirović u Briselu iznosi svoje političke stavove, i na to ima pravo u demokratiji, baš kao što to pravo ima i Milorad Dodik i svaki drugi političar.

– Ovdje je jedino problem što Bećirović ignoriše činjenicu da rad institucija, kao ni odluke koje te institucije donose, ne zavise od volje jednog političara ni u Predsjedništvu BiH, ni u bilo kojoj drugoj zajedničkoj instituciji. Prema tome, govoriti šta je najbolje za sve građane BiH ne može govoriti samo Bećirović, već svi oni koje su građani izabrali na važne pozicije – rekla je Cvijanovićeva za Srnu.

Komentarišući Bećirovićevu izjavu da se, kako kaže, većinska i demokratska BiH ograđuje od Dodikove destruktivne politike, Cvijanovićeva je istakla da je preambiciozno prisvajati sebi takvo pravo, a funkcionisati u okviru kolektivne institucije, kakvo je Predsjedništvo BiH, gdje sva tri člana imaju ista prava.

– Njegovi jednostrani istupi i sramne kvalifikacije na račun predstavnika drugih naroda predstavljaju kontinuitet sarajevske diplomatske prakse, koja nikome ne donosi korist, već pravi štetu BiH – naglasila je srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH.

Kada je riječ o NATO savezu, Cvijanovićeva je poručila da saradnja nije sporna, ali sve dok je Republika Srpska protiv članstva, BiH se ne može priključiti NATO savezu.

Autor: SRNA/RTRS