Direktor Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš danas je u Banjaluci s gradonačelnikom Prijedora Slobodanom Javorom potpisao ugovore o prenosu prava svojine na novoizgrađenom višeporodičnom stambenom objektu i nad osnovnim sredstvima namijenjenim za opremanje ovog stambenog objekta, čija je vrijednost 1.700.000 KM.

Riječ je o zgradi sa 20 stambenih jedinica u naselju Raškovac, koja je izgrađena u okviru Projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem obezbjeđenja javnih stambenih rješenja (CEB2).

Ukupna vrijednost projekta s opremanjem osnovnim namještajem i bijelom tehnikom iznosi 1.700.000 КM, od čega je Vlada Republike Srpske izdvojila 1,4 miliona, a Grad Prijedor oko 300.000 maraka. U pitanju su kreditna sredstva Razvojne banke Savjeta Evrope.

Ovim ugovorima pravo svojine nad pomenutim stambenim objektom, kao i pravo vlasništva nad osnovnim sredstvima, namještajem i aparatima za domaćinstvo je preneseno na Grad Prijedor, saopšteno je iz Republičkog sekretarijat za raseljena lica i migracije.

Čordaš je napomenuo da ja ova zgrada useljena u septembru 2021. godine i da je glavni cilj prenosa prava svojine na Grad Prijedor rješavanje vlasničkih odnosa između ove dvije institucije, kako bi se Gradu omogućilo nesmetano održavanje i upravljanje u skladu sa Zakonom o socijalnom stanovanju Republike Srpske.

Krajnji cilj je stambeno zbrinjavanje interno raseljenih lica, korisnika kolektivnih i alternativnih vidova smještaja s područja grada Prijedora.

Javor se zahvalio svim institucijama koje su učestvovale u realizaciji ovog projekta, napominjući da su za Prijedor u posljednjih nekoliko godina izdvojena značajna sredstva kako bi se riješilo pitanje zbrinjavanja interno raseljenih lica i korisnika alternativnog smještaja, a koje je doprinijelo razvitku kompletnog grada i poboljšanju uslova života svih njegovih stanovnika.

Kroz Projekat CEB2 trajno stambeno rješenje će dobiti 703 porodice na području Republike Srpske.

Izvor: ATV