Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su rezoluciju u kojoj od BiH i Srbije traže usklađivanje spoljne politike. Pozvali su i članice Evropske unije da uvedu sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Evropski parlament pokazuje nemoć, poruka je Milorada Dodika. Kaže da će nastaviti da donosi odluke uz poštovanje svih pravnih akata Republike Srpske i BiH.

U Srpskoj ne mogu biti sankcionisani ljudi koji imaju podršku svog naroda za politiku zbog koje su izabrani, rekao je Predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.

Na dnevnom redu Evropskog parlamenta ponovo sankcije Miloradu Dodiku. U rezoluciji, čiji je autor predsjednik Komiteta za spoljne poslove EU Nijemac Dejvid Mekalister, poziva članice EU da sankcionišu Dodika zbog, kako navodi, ugrožavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

– Pozivamo na usvajanje ciljanih sankcija protiv destabilizujućih aktera u BiH, uključujući i one koje ugrožavaju njen suverenitet i teritorijalni integritet, posebno Milorad Dodik – naveo je Mekalister.

No, briselska politika kažnjavanja sve je manje popularna. Za razliku od, simbolično, 17. februara prošle godine, za sankcije je ovaj put glasalo gotovo stotinu parlamentaraca manje.

Zbog politike koju vodim niko nije stradao, kaže Dodik. U pitanje nije doveo teritorijalni integritet BiH, niti evropski put, pa je, ističe, iznenađen šta je inspirisalo evroparlamentarce da traže sankcije.

– Biram da odlučujem slobodno i prema svojoj savjesti, da poštujem sve pravne akte Republike Srpske i BiH. Ako zbog toga treba da budem kažnjen neka budem, ali bar da se jasno kaže i zna da sam kažnjen jer sam mislio svojom glavom, poštovao Ustav i rukovodio se nacionalnim interesima – poručio je Dodik.

Za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zaključci Evropskog parlamenta su omča oko vrata Srbiji.

– Oni traže da osudimo i sankcionišemo one koji podržavaju secesiju, valjda dijelove KiM i dijelove BiH. Oni koji su bombardovali jednu zemlju i izvršili nasilnu secesiju. I vi to kada čitate da ne povjerujete. I onda čitate dio medija: “Omča oko vrata Vučiću”. Pa nije, to je omča za cijelu zemlju – istakao je Vučić.

Međutim, za Dodika posljedica nema jer rezolucija Evropskog parlamenta nije pravno obavezujuća.

Političku snagu i izvršnu funkciju nema bez Savjeta EU. A odluka traži konsenzus ministara u Savjetu EU, koji je, kažu poznavaoci prilika, u domenu fantazije.

– Apsolutno je nemoguće da će se desiti zbog razjedinjenosti samih članica ako znamo da se odluke moraju donijeti jednoglasno, konsenzusom unutar 27 članica i njihovih šefova država i Vlada. To je nemoguće da se ostvari tako da će ova rezolucija ostati u domenu pisanja u medijima – izjavio je magistar međunarodnih odnosa i diplomatije Lučiano Kaluža.

Da konsenzusa neće biti garantuje Mađarska. I na sjednici Evropskog parlamenta, mađarski poslanik upozorio je kolege da buduće izvještaje baziraju na istini.

– Skrenuo sam pažnju kolegama da tekstovi Evropskog parlamenta treba da budu utemeljeni na faktima i realnosti, a ne na političkim ideološkim zamislima – istakao je mađarski poslanik u Evropskom parlamentu Andor Deli.

Zapadnim silama nije u interesu mirna BiH. Upućeni tvrde da nastoje da je drže u stalnoj nestabilnosti kako bi, prvenstveno, sa političke scene uklonili Dodika.

Uniji se žuri da bi BiH, sa već kandidatskim statusom, lakše uslovljavali. A to im ne ide od ruke jer je Zapad, prije tri mjeseca, dobio poruku naroda na izborima.

– Grupa parlamentaraca koja duže vrijeme direktno radi protiv interesa Srba i Srpske, ovim činom još jednom pokazuje dodatno svoju frustraciju na konszistentnu politiku Republike Srpske koju Srpska i njeni lideri vode prema spoljnom svijetu. Kad god nemaju politički odgovor prema političarima ili procesima posežu za sankcijama, da kaznimo i da ga uklonimo sa političke scene – naveo je šef Predstavništva Republike Srpske u Briselu Mario Đuragić.

– Evropske integracije one su koliko potrebne stanovništvu koji žive ovdje potrebne EU, s druge strane potrebnije EU kako bi EU mogle da ograniče i obilježe svoj prostor i geopolitički i finansijski i bezbjedonosno – poručio je Kaluža.

Ako EU ima želju da nekoga sankcioniše zbog ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, neka počnu od Kristijana Šmita i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH , poručuju iz SNSD-a.

– Strani predstavnici koji umjesto građana i njihovih demokratskih predstavnika konstantno donose odluke i to odluke koje su veoma često suprotne Ustavu BiH i Dejtonskom mirovnom sporazumu. Kada budu razgovarali sa nama uvidjeće da su naši argumenti zasnovani na Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu ove zemlje – rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

I prema Srbiji zahtjevi iz Brisela. Od Beograda traže da uskladi spoljnu politiku sa Unijom, posebno s politikom sankcija Rusiji.

Autor: RTRS