ПРИЈЕДОР, 19. ЈАНУАРА /СРНА/ - Душко Каурин освојио је Часни крст, вијенац и дукат на крају богојављенских свечаности које су данас одржане у Приједору.

Duško Kaurin osvojio je Časni krst, vijenac i dukat na kraju bogojavljenskih svečanosti koje su danas održane u Prijedoru

Kaurin je bio prvi među jednakima koji su danas nakon osveštanja vode ušli u rijeku Sanu i simbolično zaplivali za Časni krst budući da vremenske neprilike i visok vodostaj rijeke nije dozvolio plivanje u dužini od 33 metra sa jedne na drugu obalu.

“Plivanje je u Prijedoru obnovljeno 2014. godine, što znači da je ova godina bila deseta jubilarna, ali vremenske prilike nisu dozvolile da svi plivamo, pa je sinoć dogovoreno da ja uđem prvi u vodu, a iza mene svi ostali, potope se i cjelivaju krst”, rekao je Kaurin novinarima.

On je tokom cijele decenije bio redovni učesnik plivanja za Časni krst.

“Tradicija je nastavljena i pobjednici su svi koji smo danas ušli u rijeku Sanu”, rekao je Kaurin koji, inače, vodi prijedorski ogranak humanitarne organizacije “Srbi za Srbe”.

Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin zahvalio je gradu Prijedoru i svima koji su došli jutros na liturgiju u Crkvu Svete Trpojice i bili dio svečane litije, kao i prijavljenim učesnicima plivanja za Časni krst.

“Nismo danas preplivavali rijeku već smo to obavili onako kako je bilo najsigurnije za prijavljene učesnike plivanja za Časni krst i njima i svim ostalim građanima Prijedora čestitam ovaj veliki hrišćanski praznik pozdravom `Bog se javi`”, rekao je protonamjesnik Hrvaćanin.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je da mu je drago da se cijelu deceniju u ovom gradu održavaju bogojavljenske svečanosti.

“Ove godine imamo najviše prijavljenih učesnika. Ponosan sam što smo po tom pitanju jedni od brojnijih u Republici Srpskoj”, rekao je Javor.

On je dodao da će i u budućnosti grad podržavati ovu manifestaciju, jer je vjera očuvala narod na ovim prostorima.

Za današnje plivanje za Časni krst bilo je prijavljeno 70 plivača.

Autor: SRNA/ATV