Profesor Ustavnog prava Milan Blagojević izjavio je da apelacija Denisa Zvizdića za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o zastavi BiH u kojem se spominje termin “zajedničke institucije” nema pravno uporište u Ustavu BiH.

Blagojević je pojasnio da su dva razloga za to. Prvo, nijedna odredba Ustava BiH ni eksplicitno niti implicitno ne zabranjuje da se institucije na nivou BiH nazivaju zajedničkim institucijama, a samo kada bi Ustav BiH izričito sadržao odredbu kojom se zabranjuje da se institucije na nivou BiH nazivaju zajedničkim, samo tada bi bilo neustavno da se u zakonu ili drugom propisu te institucije nazivaju zajedničkim. Međutim, naglasio je on, Ustav BiH ne propisuje takvu zabranu.

– Takva zabrana nije ni mogla biti propisana Ustavom imajući u vidu drugi razlog, a to je da preambula Ustava BiH podsjeća na Ženevske i Njujorške principe i time te principe inkorporiše u Ustav BiH. Ženevskim principima, usvojenim 8. septembra 1995. godine, uređena je zajednica između Republike Srpske i Federacije BiH i izvršena teritorijalna raspodjela po principu 49 odsto teritorije je Srpska, a 51 odsto FBiH. Njujorškim principima iz septembra 1995. godine Republika Srpska i FBiH su se dogovorili da će na nivou BiH postojati Parlamentarna skupština BiH, Predsjedništvo BiH, Savjet ministara BiH i Ustavni sud BiH. Dakle, svaka od tih institucija je najprije ZAЈEDNIČKI dogovorena između Republike Srpske i FBiH, pri čemu je Njujorškim principima takođe zajednički dogovoreno da će u svakoj od tih institucija biti odgovarajući broj izabranih lica iz Republike Srpske, sa jedne, i FBiH sa druge strane – istakao je Blagojević za Srnu.

Navodi, i zbog toga su, dakle,  to zajedničke institucije BiH, što je zatim potvrđeno i u normativnom dijelu Ustava BiH.

– Naime, i u normativnom dijelu Ustava BiH vidi se da su sve institucije na nivou BiH, počevši od Parlamentarne skupštine, Predsjedništva, Savjeta ministara, Centralne banke i Ustavnog suda BiH, koncipirane i ustavno utemeljene na zajednici Republike Srpske i FBiH kroz predstavljanje Srpske na jednoj i FBiH na drugoj strani u tim zajedničkim institucijama. Svaka od ovih institucija imaju predstavnike i iz Srpske i iz FBiH pa su one i zbog toga zajedničke institucije utemeljene u Ustavu BiH i to je valjan osnov da se i u zakonu koristi termin zajedničke institucije – istakao je Blagojević.

Blagojević je naveo da ovo u konačnici znači da je Zvizdićev zahtjev ustavnopravno neosnovan, kao i odluka Ustavnog suda BiH kojom je taj sud odlučio da termin zajedničke institucije nije ustavan.

Autor: SRNA/RTRS