Grad Prijedor objavio je danas javni poziv za učešće u izboru pružalaca usluge javne kuhinje za ovu godinu na koji se mogu prijaviti udruženja i nevladine organizacije koji ispunjavaju uslove za pružanje ove usluge.
Podnosioci prijave dužni su dostaviti ponudu sa vrstom i cijenom obroka i brojem korisnika koje mogu uslužiti u toku jednog dana, a rok za podnošenje prijava je 15 dana.

Grad Prijedor donio je pretprošle godine odluku o usluzi javne kuhinje, čime je ova oblast prvi put regulisana u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti Republike Srpske.

Prema ovoj odluci, pravo na uslugu javne kuhinje mogu ostvariti korisnici prava na novčanu pomoć, hronično oboljela lica koja žive sama bez redovnih mjesečnih primanja, beskućnici, kao i sva lica za koja se na osnovu priložene dokumentacije i stručnog uvida u porodične i lične prilike u kojima žive, procijeni da se nalaze u stanju socijalne potrebe i da ne mogu na drugi način obezbijediti obrok.

Proceduru i način ostvarivanja prava na uslugu javne kuhinje utvrđuje Centar za socijalni i dostavlja ih Odjeljenju za društvene djelatnosti grada Prijedora, a na osnovu objavljenog javnog poziva koji se raspisuje u prvom kvartalu tekuće godine, grad vrši izbor pružalaca usluge javne kuhinje.

U Prijedoru rade dvije javne kuhinje. Otvaranje prve inicirali su ovdašnji gimnazijalci 2010. godine prikupljanjem potpisa sugrađana. Nepunu godinu kasnije Hrišćanska humanitarna organizacija “Hljeb života” podijelila je prve obroke u prvoj javnoj kuhinji gradu na Sani, a od 2013. to čini i u LJubiji.

Krajem 2016. godine drugu javnu kuhinju otvorilo je Udruženje građana “Optimisti”.

Za sufinansiranje javnih kuhinja u budžetu grada za prošlu godinu bilo je planirano 150.000 KM, ali je drugim rebalansom taj iznos uvećan na 218.888 KM, dok plan budžeta za ovu godinu iznosi 220.000 KM.

Izvor: Agencije