Foto: Master1305/Shutterstock

Tri promene možete da očekujete ukoliko izbacite hleb na mesec dana…

Hleb sadrži važne nutritijente poput vitamina B i gvožđa. Međutim, konzumiranje ove namirnice u velikim količinama povećava šanse za dobijanje viška kilograma.

Oni koji žele da smršaju obično ga potpuno izbace ili smanje na minimum. Međutim, ukoliko ga ne jedete mesec dana moguće su tri promene:

1. Gubitak kilograma

Hleb je pun ugljenih hidrata, pa ako ga izbacite možete primetiti da ste krenuli da mršavite. Ali, to je uglavnom gubitak vode koji se nakupio u telu. Organizam skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mlečne kiseline koja sakuplja vodu. Tako da svaki gram ugljenih hidrata koji se zadrži u telu, istovremeno će vezati do četiri puta više vode.

2. Može se smanjiti osećaj gladi

Prerađeni ugljeni hidrati mogu uzorkovati nagli porast šećera u krvi, a potom i brz pad. Takve nagle promene mozgu šalju nejasne signale koji mogu povećati osećaj gladi i žudnju za hranom.

3. Osećaćete se energičnije

Beli hleb ne sadrži vlakna koja su neophodna za optimalan rad digestivnog trakta. Ukoliko beli hleb zamenite onim napravljenim od celih žitarica, obezbedićete vašem organizmu više vlakana.

Izvor: Magazin Novosti