Nema sumnje da su zagrljaji dobri, osim toga, ovaj proces donosi i mnoge druge dobrobiti, posebno kada je u pitanju razvoj djeteta.

Portal Miss mama je objavio analizu zašto su zagrljaji dobri, a mi vam je prenosimo.

Zagrljaji stvaraju srećniju djecu

Psihološki učinak zagrljaja je nevjerovatan. Ne samo da podiže nivo samopouzdanja kod djece, nego im pomaže zadržati optimizam.

Postoje tri snažna psihološka uporišta koja su povezana s procesuiranjem stresnih događaja, a to su samopouzdanje, savladavanje vještina i optimizam. Djeca koja se redovno grle osjećaju se srećno i voljeno.

Uči djecu empatiji

Zagrljaj pomaže roditelju i djetetu da uživaju u sadašnjem trenutku i razumijevaju uzajamne osjećaje. Ova razmjena energije djetetu pokazuje vrijednost empatije.

Na taj način uče razumjeti kako se drugi osjećaju. Zato je zagrljaj i dobra lekcija kojom ćete djetetu pokazati šta znači saosjećati s ljudima i voljeti ih.

Zaustavlja ispade bijesa

Hormon ljubavi, oksitocin, oslobađa se kad grlite dijete i omogućuje mu da se smiri i pobijedi nelagodu.

Dodatno, zagrljaj pomaže i kod sukoba supružnika kako bi se bolje nosili s nesuglasicama, pa je to dobro imati na umu kad se sljedeći put posvađate.

Stvara sposobniju djecu

Djeci su za razvoj potrebni različiti senzorni podražaji.

Ključan je fizički dodir i kontakt s kožom. Dr. Set Pollak i njegove kolege psiholozi na centru Vaisman na Univerzitetu Viskosin‐Madison provodili su istraživanja u kojma su upoređivali usvojenu djecu iz domova za nezbrinute mališane s djecom koja su odrastala u stabilnim porodicama.

U prvoj grupi djeca su motorički zaostajala te su zbog nedostatka taktilne interakcije imali sporiji kognitivni razvoj.

U drugom istraživanju su otkrili da je 15 minuta taktilne stimulacije tokom 10 dana kod djece iz domova za nezbrinutu djecu pomoglo u razvoju potencijala i sazrijevanju navika te su djeca uopšteno postala aktivnija.

Zbog zagrljaja djeca rastu

Iako zvuči čudno, zagrljaj pomaže djetetovom rastu. Naučnici su otkrili da su djeca kojoj nedostaje senzornih podražaja usporila rast, a posebno ako nisu redovno dobijali zagrljaje.

Taj je problem bio vidljiv uprkos redovnom uzimanju vitamina i drugih važnih nutrijenata. Objašnjenje za taj fenomen je jednostavno.

Tokom zagrljaja tijelo oslobađa hormon oksitocin koji ima snažan pozitivni učinak na tijelo, a među ostalim potiče hormone rasta.

Ostaju zdravi

Hormon oksitocin ne djeluje samo na rast, nego i na bolji imuni sistem. Takođe, on doprinosi bržem liječenju rana i smanjuje upalne procese.

Ima i snažan psihološki učinak, jer se djeca zbog njega lakše nose s različitim tipovima stresa, prenosi Avaz.

Stvara snažne veze s roditeljima

Zagrljaj potiče povjerenje koje je nužno za stvaranje kvalitetne veze s roditeljima, ali i drugim ljudima.

Oksitocin smanjuje strah i potiče spremnost na povjerenje prema drugima. Djeca se osjećaju sigurnije i zaštićeno, a ujedno se stvara snažnija veza s roditeljima.

Izvor: Srpskainfo