Dijalog koji uključuje Srbe, Hrvate i Bošnjake jedini je način da se stvari poslože u BiH, rekla je srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva Željka Cvijanović, gostujući u našoj emisiji Telering.

Cvijanovićeva je istakla da je formiranje Savjeta ministara bitna stavka od koje zavisi i realizacija određenih projekata.

– U ime institucija Republike Srpske i građana mi želimo normalno kretanje u budućnost u kojoj neće biti razmirica i u kojem možemo da se posvetimo našim ekonomskim planovima, a da pri tome statusno ne budemo ugroženi – naglasila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva od novog saziva Savjeta minstara očekuje veću ozbiljnost i smatra da će tako i biti. Dodaje da je neophodna interakcija i komunikacija svih političkih aktera na tom nivou vlasti u cilju realizacije određenih projekata.

– Bitno je da smo dobili Savjet ministara, da možemo ostvarivati određene funkcije. Bitno je da nakon provedenih izbora brzo bude formirana vlast na svim nivoima. Važan je ovaj momenat da smo danas završili tu priču oko Savjeta ministara, zato što je neophodno da svi nivoi vlasti mogu da ostvare interakciju i komunikaciju i realizaciju određenih projekata – istakla je ona.

Cvijanovićeva je rekla da za dogovor u BiH ne treba medijator, već dijalog Srba, Hrvata i Bošnjaka. U Predsjedništvo, dodaje, odlazi odgovorno, a glavni orijentir djelovanja joj je ono što je Ustavom definisano.

– Razumijem šta je Ustav, kao statusnu mogućnost, dao Republici Srpskoj i sasvim je legitimno i normalno da se držimo Ustava – naglasila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je istakla da je važno da cijeli region ide putem prosperitet. Naglasila je da su pitanja poput Otvorenog Balkana od velikog značaja, podsjećajući da su svi dosadašnji projekti koji su dolazili iz Srbije i Hrvatske uvijek bili napadani iz Sarajeva.