Jutros je pretežno vedro u Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne. U većem dijelu Bosne je pretežno oblačno vrijeme.

Temperature izmjerene u 07:00 sati (°C): Bjelašnica i Livno -9; Drvar -7; Široki Brijeg -5; Bihać i Stolac -3; Bugojno i Sarajevo -2; Gradačac -1; Banjaluka, Bijeljina, Brčko, Doboj, Sanski Most, Trebinje i Zenica 0; Tuzla 1; Mostar 2; Neum 4°C.

Danas u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini pretežno sunčano. Vjetar slab zapadnog i sjeverozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura uglavnom između 0 i 5°C, na jugu od 6 do 10°C.

U Sarajevu djelimično vedro. Najviša dnevna temperatura oko 2°C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Biometeorološka prognoza i dalje je dosta loša. Hladno vrijeme većim dijelom dana, kod hroničnih bolesnika i meteoropata uzrokovaće jačanje tegoba, stoga je poželjno umanjiti aktivnosti i boravak na otvorenom.

Mada će preovladavati sjeverno strujanje, smanjenje naoblake i djelimično razvedravanje, uz kraće sunčane periode, ipak će pozitivno djelovati na raspoloženje stanovništva.

Upozoravamo na primjerenu zaštitu od niskih temperatura, posebno tokom jutra. Iako ne tako izrazito, na jugu malo toplije i ugodnije u odnosu na unutrašnjost zemlje.

Objavljena je prognoza i za početak februara

U utorak 31.01.2023, u centralnim i istočnim područjima Bosne pretežno oblačno vrijeme, povremeno sa slabom kišom ili susnježicom u nižim i snijegom u višim područjima. U ostatku zemlje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od -4 do 2, na jugu do 4, a dnevna od 0 do 6, na jugu zemlje do 9 °C.

U srijedu 01.02.2023, u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini pretežno sunčano. U kasnim večernjim satima slaba kiša je moguća ponegdje u Hercegovini i na krajnjem sjeveroistoku Bosne. Jutarnja temperatura od -5 do 1, na jugu do 3, a dnevna od 2 do 8, na jugu zemlje do 10 °C.

U četvrtak 02.02.2023, uglavnom pretežno oblačno vrijeme sa kišom, a u višim područjima i na planinama sa snijegom. Padavine većinom poslije podne. Jutarnja temperatura od -2 do 4, na jugu do 6, a dnevna od 2 do 8, na jugu zemlje do 10 °C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Upaljen žuti meteoalarm

Zbog izuzetno hladnog vremena, posebno u jutarnjim satima na području jugoistočne Bosne na snazi je žuti meteoalarm.

Tako je na području fočanske regije prognozirana minimalna temperatura oko i manja od -5, u planinama i do -10 stepeni Celzijusa.

Izvor: Agencije/ATV