Film “Oluja” je važan ne samo za filmsku industriju, nego i za našu istoriju, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na premijeri filma “Oluja” u Banjaluci.

Dodik smatra da je ovo najbolja platforma kako bi se događaji koji su obilježili istoriju srpskog naroda na najbolji mogući način zabilježili i predali budućim generacijama.

– Ovo je medij koji je nekako najprikladniji za mlađe generacije koje jesu generacije koje se na taj način edukuju spoznaju istinu o mnogim stvarima – rekao je Dodik.

Dodik je poželio uspjeh ekipi filma “Oluja”.

– Vjerujem da će se na bazi uspjeha koji ostvaruje u okviru emitovanja ovog filma motivisati da se prihvate neke nove teme sličnog sadržaja koji će na najbolji mogući način opet prikazati upravo te događaje – poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, film jeste univerzalna i umjetnička priča, ali svakako tema stradanja ljudi i pojedinaca.

– Poznato je da su u “Oluji” stradali civili, da su bombardovani na Petrovačkoj cesti, da je bilo zaistra tragičnih pojeidnačnih sudbina. To zaista treba da bude zabilježeno i da ostane zapamćeno da su oni stradali isključivo zato što su pripadali jednom narodu – rekao je Dodik.

Film “Oluja”, u režiji Miloša Radunovića, premijerno je prikazan večeras u Banjaluci.

Ovo je prvi projekat srpske kinematografije koji govori o stradanju srpskog naroda u Hrvatskoj 1995. godine.

Autor: RTRS