Da godine nisu prepreka ili izgovor za fizičku neaktivnost, potvrđuje i Antonija Đapa (82) koja u devetoj deceniji života redovno vježba i trudi se da ne preskače zakazane treninge.

Ova simpatična baka dva puta nedjeljno ima personalne treninge i uz pomoć instruktorke trudi se da odradi sve vježbe, a među njima je i obavezan kardio program.Antoniju već “bije” glas da je najvrijednija među vježbačima, mada to i ne čudi previše zato što se, kako kaže, bavi fizičkom aktivnošču još od mladosti.Na svaki trening dolazi sređena i obavezno stavi crveni karmin, a zbog radne etike u vježbaonici ubrzo je stekla simpatije.

– Volim da provodim vrijeme sa vježbačima, osjećam se prihvaćeno kao da sam njihovih godina, atmosfera je prijatna, imam osećaj kao da sam dio jedne velike porodice – ističe ona.

 

Kada nije sa unucima i praunucima voli da trenira, a kako ističe omiljena vježba joj je vožnja biciklom.

Anegdota sa Đokovićem

Riječi hvale za Antoniju i njenu disciplinu ima njena instruktorka Ivana Nedović.

– Antonija je omiljeni vježbač u teretani i prava motivacija za sve koji tvrde da nemaju vremena ili energije da vježbaju. Njeni treninzi prilagođeni su zdravstvenim stanjem, kao i godinama, ali se trudimo da bude raznovrsno i zanimljivo – objasnila je ona.

Antonija, uprkos godinama, i dalje radi na fizičkoj kondiciji, a kako navodi ova instruktora, jednom je u šali “potkačila” i Novaka Đokovića.– Jednom prilikom Antonija je vozila bicikl i gledala Noleta i onda sam u jednom trenutku čula: Možda on trči brzo, ali ja sigurno vozim brže od njega, rekla je Nedović.

Vježbe za starije

Fizička aktivnost je jako bitna u poznim godinama, a ova instruktorka navodi da postoje jasna pravila kakve vježbe treba raditi i u kolikoj meri.

– Starijoj populaciji se preporučuje oko 150 minuta nedjeljno umjerene fizičke aktivnosti. U treninzima kod starijih osoba zastupljene su vježbe snage kako bi se povećala mišična masa i spriječili prelomi. Takođe, tu je i vožnja bicikla koja smanjuje pritisak, ublažava bol kod osoba koje imaju problem sa artritisom. Antonija često radi vježbe za jačanje nogu, leđa i ramena kako bi se olakšalo svakodnevno kretanje, kao i vježbe za jaćanje leđa i ramena – istakla je Nedović.

Izvor: Srpskainfo