Govor Amira Mahića, imama iz Kozarca kod Prijedora, u kojem je srpskog svetitelja Savu nazvao začetnikom fašizma, a Srpsku pravoslavnu crkvu – sektom, teška je uvreda za srpski narod i našu Crkvu.

Očekujemo da se Islamska zajednica u BiH ogradi od izjava imama, poručio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Iz Prijedora traže odgovornost za raspirivanje vjerske i nacionalne mržnje. Međureligijsko vijeće u BiH zatražilo je informaciju o incidentu od Rijaseta Islamske zajednice, koji je naredio disciplinski postupak.

Vijekovi su prošli od kada je Sinan-paša naredio spaljivanje svečevih moštiju, a potomci turskih okupatora i danas skrnave svjetovno i duhovno djelo Svetog Save. Na dan kada su škole u Srpskoj bile ispunjene pjesmom u slavu srpskog sveca, imam iz Kozarca Amir Mahić, sveslovenskog prosvjetitelja optužio je za fašizam. Razumnog objašnjenja za kolosalnu glupost i uvrede, nema.

– Naime,takozvani Sveti Sava je veoma kontraverzna ličnost prezentovana kao prosvetitelj. Uvijek je to bila jedna notorna laž – rekao je tom prilikom glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu kod Prijedora Amir Mahić, te dodao da u “im budalaštinama koje propovjedaju mi možemo naći aposlutne korjene ovome fašizmu koji mi danas živimo od strane naših komšija i genocidu koji se ovdje desio”.

Video efendije Mahića sablaznio je javnost. To je čvrst dokaz za krivično djelo raspirivanje vjerske i nacionalne mržnje. Zato su ga i uklonili sa Јutjub platforme. Ipak, kasno. Ostalo je sramno svjedočanstvo službenika Islamske zajednice u BiH, o Svetom Savi i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Toliko o međureligijskoj toleranciji.

– To je čovjek na čijem učenju i ideologiji je začeta jedna sekta, koju mi ovdje dobro poznajemo. To je srpska pravoslavna sekta – dodao je Mahić.

Muslimanski vjernici u džamiji pažljivo su slušali, nisu reagovali, bar iz pristojnosti, zbog svojih komšija pravoslavnih Srba. Јavnost u Prijedoru i većinski bošnjačkom Kozarcu, ipak se ograđuje od imamovih poruka.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom, povodom ove izjave Mahića, prokomentarisao je da su Crkve i džamije Božije kuće i u njima treba svjedočiti dobro, nikada sijati otrov, mržnju, a da se to u Kozarcu upravo i desilo. Dodao je da nažalost ovo nije jedini primjer i da je bilo na desetine sličnih propovjedi po džamijama, kojima se vrijeđa srpski narod i SPC.

– To jedan otrov koji prosut u javni prostor, to je sramota i za osudu treba da čujemo šta će reći Islamske zajednice, nas je to jako uvrijedilo. Sijati otrov koji je opasan, kada vidite djecu od 10 godina nose ratne zastave i kliču “Zakolji Srbina” i “Ubij Srbina” onda znate odakle to izlazi. To je njihova sramota – istakao je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Nije samo neznanje o Svetom Savi kojeg poštuju svi slovenski narodi, motivi za uvredljive riječi kozarskog hodže su dublji i opasniji, kaže profesor Bogoslovskog fakultate u Foči Darko Đogo.

– Očigledna je zla namjera, da tako kažem i mržnja koja se artikuliše na jedan primitivan i ružan način, hutba kozaračkog imama zapravo jedan primjer govora mržnje i netolarncije – kaže Đogo.

Nije zabilježeno da su sveštenici SPC uvredljivo govorili o proroku Muhamedu i islamskoj vjeri. Ali jeste da su bošnjački političari: Bakir Izetbegović, Ramiz Salkić tražili da se srpski svetitelj protjera iz škola. Kada mogu političari zašto ne bi jedan hodža vrijeđao Svetog Savu.

– Pa imam bi trebalo da zna da su i njegovi preci obrazovanje vaspitanje evropsku civilizaciju i kulturu dobili preko Svetog Kirila i Svetog Save, tako da bacanje kamena na tog velikog čovjeka, ne govori o Svetom Savi, nego onima kojima ne mogu da imaju poštivanje prema svojim precima i korijenima – dodao je Đogo.

Viši asistent na Katedri za istoriju Univerzitu u Banjaluci Dekan Došlić kaže da pravoslavlje ima naziv svetoslavlje upravo zbog poštovanja prema Svetom Savi.

– Naše pravoslavlje mi smo nazvali svetosavlje, upravo zbog poštovanja prema Svetom Savi i to traje 8 vijekova. Kada je jedna ličnost prisutna u jednom narodu isto tako poštovana od drugih naroda, kod Rusa i drugih pravoslavnih, ali i drugih vjeroispovjeti imao je poštovanje – rekao je Došlić.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Јavor i potpredsjednik Skupštine grada Azra Pašalić, najoštrije su osudili vrijeđanje srpskog svetitelja i SPC.

Iz Okružnog prijedorskog tužilaštva potvrđeno je da rade na predmetu, koji se odnosi na govor mržnje imama Amira Mahića prema SPC.

Autor: RTRS