Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srbi moraju da vode politiku zasnovanu na njihovim političkim i nacionalnim interesima, a ne na priči o nekom bratstvu i jedinstvu koja je dovodila do toga da izgube ne samo državu već i sebe.

Dodik je rekao da Zapad želi da problem Kosova i Metohije riješi kao samostalno pitanje, a da se onda usmjeri na Republiku Srpsku.

On je dodao da to ne žele da stave na sto kao zajedničko pitanje, te upitao zašto bi onda pričao o tome.

– Ako ti ne želiš da staviš na sto ono što je moj interes zašto da ja stavim na sto ono što ti hoćeš? Zašto bih ja pričao o tome? To je sva moja politika – rekao je Dodik i dodao da zbog toga govore kako je grub, kako se s njim ne može.

On je istakao da je ujedinio Republiku Srpsku i da ona danas živi kao eksces za muslimane, kao nepodnošljiva za strance, a za Srbe kao vrlo stvarna činjenica.

Prema njegovim riječima, danas se živi život nezavisne Republike Srpske, bez kalkulacija.

– Mi to jesmo. To je naš način života i rada. Gurnuli se nas u BiH, uradićemo samo ono što moramo po Ustavu, ono što ne moramo nećemo i nemojte nam to stavljati na dnevni red, zato vam stalno govorim da je BiH neuspjeh – rekao je Dodik sinoć za “Raša tudej Balkan”.

Za BiH kaže da nije samo protektorat kako to tvrdi profesor Florijan Biber već više od protektorata, a da Kristijan Šmit od svih u njoj pravi ludake.

– Taj Biber i drugi kada govore o nama kažu bosanski Srbi`, bosanski Hrvati, a ne kažu bosanski Bošnjaci. Oni zadržavaju taj narativ iz rata. Oni nisu više muslimani nego su neki, kako vole da kažu uljepšani Bošnjani, a neke dobre duše koji nemaju nikakve zlo prema nekome – rekao je Dodik i dodao da su Srbi ranije mnogo pogriješili što se nisu suprostavili tom konceptu.

Za 9. januar je ponovio da je to Dan Republike Srpske i da onaj kome se ne sviđa i neće da gleda paradu, ugasi televizor ili prebaci na drugi kanal.

Kada je riječ o poziciji Hrvata unutar BiH, Dodik je pojasnio da su oni u specifičnoj situaciji, te ponovio da on “braneći prava Hrvata kao konstitutivnog naroda brani prava Srba i ne dozvoljava da se to stavlja na dnevni red”.

– Dok ja nisam došao na čelo Republika Srpske bili su svi protiv nas, danas sa Hrvatima dijelimo mišljenje – kaže Dodik.

Komentarišući to što je britanski “Gardijana” uporedio predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića nakon izjave o Kosovu i Metohiji sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i sa njim, Dodik je rekao da nemaju nikakvog političkog izraza da nešto objasne i da su nemoćni da nešto učine.

– Oni ništa ne rade osim što kvalifikuju, uvode sankcije. Ja sam na Zapadu negativno ime. Nisam pristao da se ukine Republika Srpska, unitarizuje BiH, da se ukine policija”, rekao je Dodik i ponovio da je on sinonim borbe da Srpska ne izgubi prava dobijena Dejtonom.

Govoreći o američkim ambasadorima u BiH, Dodik je rekao da su oni za njega prolazne priče i beznačajni, a da su u BiH postali važni jer im se kaže: “Gdje si Bože – ambasadore”?!.

On je rekao da Srbi vode borbu sa muslimanima u ambasadi SAD u Sarajevu, jer tamo ne može da se zaposli nijedan Srbin pošto ih tretiraju kao neprijatelje.

Autor: SRNA/Srpskainfo