Mitropolit dabrobosanski Hrizostom prekinuo je članstvo u Međureligijskom vijeću BiH zbog ćutanja ovog tijela na teška kriminalna djela koja su se dogodila u posljednje vrijeme u BiH prema srpskom narodu. Samo jedno od njih je skaradna hutba Amira Mahića glavnog imama Medžlisa iz Kozarca kod Prijedora u kojoj je srpskog svetitelja Savu nazvao začetnikom fašizma, a Srpsku pravoslavnu crkvu – sektom.

Protiv Mahića prijedorsko tužilaštvo pokrenulo je kriivčni proces zbog javnog izazivanja i podsticanja nasilja i mržnje a Islamska zajednica disciplinski postupak. Imam Mahić danas se izvinio. Nažalost nije on jedini islamski vjerski službenik koji na propovijedima iskazuje zastrašujuću mržnju prema Srbima i dijelom Hrvatima.

Prije sedam dana patološka mržnja prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju Savi – danas sa isto propovjedaonice – pokajanje!

– U nekim zaključcima sam očito bio preoštar i zbog toga ako su moje riječi bilo koga uznemirile ili povrijedile ja koristim ovu časnu priliku da uputim iskreno, javno izvinjenje – rekao je Mahić.

Da shvati kako je “pogriješio” imamu je trebalo čak sedam dana! Ili ga je na to natjerala gromoglasno reagovnje, uglavnom srpske javnosti i crkvenih velikodostojnika! Ili akcija tužilačko policijskih organa i zaprijećena zatvorska kazna, zavisno od tužilačke kvalifikacije i do 12 godina!? Šta god da je na imamove otrovne strijele, sa zakašnjenjem su reagovali i oni koji su ih u premijernom izvođenju, odćutali.

Reagovala je i Islamska zajednica u BiH. Istina i ona sa zakašnjenjem i iznuđeno. Bez izvinjenja sljedbenicima svetosavlja, samo uz ogradu od Mahićevih razarajućih riječi.

“Islamska zajednica odbacuje sve insinuacije kojima se ovaj događaj želi predstaviti kao dio planskog djelovanja, kako vjerskog tako i političkog vođstva bošnjačkog naroda. Riječ je, isključivo o ličnom stavu iza kojeg ne stoji Islamska zajednica i njeni zvanični organi.“
iz saopštenja IZ u BiH

No previše je ličnih stavova vjerskih službenika protiv Srba od kojih se Islamska zajednica nije “ogradila”. Prednjači Nezim Halilović Muderis ratni komandant ozloglašene Četvrte muslimanske brigade koji Srbe zna da nazove i “četnicima kojima je kokarda jedino trajno obilježje”. Sve one koji slave Dan Republike Srpske počasti nacionalističko – fašističkom odrednicom. Povremeno se prisjeti Hrvata ili Ustaša kako ih zove. Sa istog mjesta i iste sarajevske džamije dva dana uoči atentata na Aleksandra Vučića u Potočarima molio je Alaha da uništi njihovu vlast i porodice, da im zatre trag. Da li ga je “poslušao” Alah ili neko od prisutnih u džamiji, tek uslijedio je pokušaj konverzije riječi u djela i varvarsko, nikad razriješeno kamenovanje. Muderis i dalje ne ćuti.

– Objašnjavajući postulate svoje religije, a koristeći drugu religiju i omalovažavajući je, da bi se uzdizala svoja religija i vrijednosti svoje religije mislim da ne vodi nikuda – rekao je  vjerski analitičar Mehmedalija Nuhić.

Muderizovi sljedbenici još grlatiji poput bihaćkog imama Muharema Štulovića, koji za srpsku politiku i političare kaže da je “čista fašističko separativna“. Sve druge vjere su iskrivljene, jedina ispravna je muhamedanska, pa je vrijeme kaže imam Štulović da to svojim komšijama i kaže. Uvrede se nižu.

– I sa nama sjedi neko ko je pojedinačno baš zbog te “genocidne tvorevine” koja se okotila i zašivila tog 9. januara u vidu “genocidne tvorevine” Republike Srpske koju oni slave – izjavio je Štulović.

Zbog izostanka bilo kakve ili adekvatne reakcije na ispoljenu mržu prema Srbima Mahića, Štulovića, Muderizovića i inih, zbog “zavjetnog ćutanja“ nakon januarskog napada na imovinu državljana Srbije u Sarajevu, zbog napada na roditelje djece sportista na Ilidži, i skaradnog dječijeg skandiranja “ubij Srbina”, zbog ratnih zastava i istih pokliča u Cazinu, Mitropolit dabrobosanski Hrizostom prekinuo je članstvo u Međureligijskom vijeću BiH. Na poslednji mrzilački istup – onaj u Kozarcu, u nevjerici, reagovali su episkopi Srpske pravoslavne crkve. Izrazili su žaljenje najgrubljom povredom osjećanja i vjernike pozvali da ostanu mirni i suzdržani, te da istinom, ljubavlju i međusobnim poštovanjem sačuvaju dostojanstvo vjere kojoj pripadaju.

Autor: RTRS