Organizacije civilnog društva iz 12 lokalnih zajednica u BiH, među kojima i u Prijedoru, pozvane su da svojim projektnim prijedlozima za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava učestvuju u projektu jačanja lokalnog učešća i saradnje kroz partnerstvo javnih vlasti i organizacija civilnog društva u BiH.
Pojedinačni grantovi su od 1.955 KM do 5.867 KM, a ukupan budžet oko 117.350 KM.

Javni poziv je objavila i Gradska uprava Prijedor.

Nosilac projekta “Jačanje lokalnog učešća i saradnje kroz partnerstvo javnih vlasti i organizacija civilnog društva u BiH – LINK za saradnju” je Agencija lokalne demokratije Mostar, finansira ga EU, a partneri su srodne organizacije iz Prijedora, Zavidovića, Trebinja i Skoplja.

Osim Prijedora, poziv se odnosi na organizacije civilnog društva koje djeluju u Berkovićima, Jablanici, Kostajnici, Maglaju, Mostaru, Nevesinju, Novom Gradu, Ravnu, Trebinju, Zavidovićima i Žepču.

Informativni sastanci za zainteresovane organizacije civilnog društva biće održani 13. februara u Prijedoru, 14. februara u Zavidovićima, 15. februara u Trebinju i 16. februara u Mostaru.

Rok za dostavljanje projektnih prijedloga je 16. mart do 16.00 časova, a projektne aktivnosti treba da se sprovedu između 14. aprila i 14. oktobra.

Projekat ima za cilj da ojača kapacitete lokalnih vlasti, izabranih lidera i državnih službenika i organizacija civilnog društva u sprovođenju participativnih procesa kako bi zajedno identifikovali konkretne probleme zajednica i pronašli najoptimalnija rješenja za te probleme.

Izvor: SRNA/kozarski