Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović posjetio je danas Kozarac i pružio podršku imamu Amiru Mahiću koji je nedavno srpskog svetitelja Savu nazvao začetnikom fašizma, a Srpsku pravoslavnu crkvu – sektom.

Mahić je informisao Kavazovića o slučaju i policijskoj istrazi koja se vodi protiv njega zbog javnog izazivanja i podsticanja nasilja i mržnje.

Kavazović je rekao da je Islamska zajednica uvijek stajala iza svojih imama, navodi MINA.

– Imam je vršio misiju i jasno je priznao svoju grešku. To nije uobičajeno u ovom društvu, čak ni u vjerskim zajednicama. Tim činom on je pokazao svoju dosljednost, kao što je i Islamska zajednica pokazala da se čvrsto pridržava principa koje je gradila i njegovala godinama. Od drugih takođe očekujemo da se pridržavaju principa koje javno promovišu i za koje kažu da se zalažu – rekao je Kavazović.

Dodao je da je Islamska zajednica uz svoje imame koji su, kako je rekao, njene institucije, tvrdeći da su “imami u Republici Srpskoj godinama pod stalnim pritiskom”.

– Imami su bili na čelu povratka, oni su gradili i domove i vjerske objekte, i oni su u isto vrijeme sa tim humanim radom i zalaganjem za opštu dobrobit, bili izloženi stalnim pritiscima. I oni i njihova djeca. Zato bismo podsjetili da je Islamska zajednica na pritiske, mržnju, organizirane hajke i selektivni pristup zakonima i ranije upozoravala međunarodnu zajednicu – rekao je on.

Kako je rekao, “ovaj slučaj mogao bi biti presedan, da konačno i međunarodna zajednica, kao i domaći političari, ozbiljnije razmotre poziciju bošnjačke djece u obrazovnim ustanovama u Republici Srpskoj”.

Kavazović tvrdi da su bošnjačka djeca izložena vjerskoj diskriminaciji i ekstremnom nametanju drugačijih vjerskih uvjerenja.

– Islamska zajednica će hafizu Mahiću i ovog puta dati svoju podršku – rekao je on.

Izvor: Srpskainfo