Dok veliki broj mladih odlazi iz sela, 29-ogodišnji inženjer poljoprivrede Dražen Јović iz Bijeljine, odrekao se života u gradu radi ljubavi prema agraru.

Bez razmišljanja je odbacio ponudu za rad u Rusiji gdje je bio na jednomjesečnoj specijalizaciji. Odlučan je da svoj život posveti napretku i stvaranju boljih uslova u Republici Srpskoj.

Iz sela mogu da zaradim za stan u gradu, a obrnuto je nemoguće, kaže Dražen koji od ranog djetinjstva gaji ljubav prema selu. Od jula prošle godine, u njegovim planovima podržava ga i supruga Nevena. Nakon završenih master studija srpskog jezika i književnosti iz Novog Sada, takođe se, vratila u selo.

– Na domaćinstvu gajimo sve ono što je neophodno za veliku porodicu, hrane nikad ne ne dostaje uvijek smo obezbijeđeni po tom pitanju sve sami proizvodimo – priča Dražen.

Dražen se, nakon završetka Poljoprivrednog fakulteta u Bijeljini, usavršavao u Rusiji. Јednomjesečnu stručnu praksu kao stipendista odradio je u ruskoj firmi. Mogao je da ostane, ali patriotizam je, kaže, bio jači.

– Čukundjed mi je bio Solunac, moja dva pradjeda su bili u njemačkom zarobljeništvu, otac i djed su stvarali ovu zemlju, a nažalost za nju smo dali i mog 25-ogodišnjeg strica, tako da za mene lično povratak nikad nije bio upitan, a takođe i odlazak u inostranstvo nikad nije bio opcija – rekao je Dražen.

Ko hoće da radi za njega uvijek ima posla, kaže Dražen koji je godinu dana radio sve i svašta dok se nije zaposlio na Poljoprivrednom dobru “Semberija”. Rukovodi proizvodnjom, ali i savremenom mehanizacijom. Nerijetko se lati i alata, pa restaurira mašine – što radi isključivo iz ljubavi.

Autor: RTRS