Poslovni dio poznate beogradske zgrade Geneks kula prodat je i to kontroverznom biznismenu – zovu ga Aca Bosanac.

Geneks kulu je danas, na javnom nadmetanju, za 2,4 milijarde dinara, kupila firma Eureka bar d.o.o. u susjednoj Srbiji.

Od sedam zainteresovanih kupaca, najviše novca je ponudila firma čiji je vlasnik Aleksandar Kajmaković – kontroverzni biznismen koji je vlasnik brojnih beogradskih ugostiteljskih objekata. Pored toga što se bavi ugostiteljstvom, Kajmaković je prije dve godine bio uhapšen zbog saradnje sa Veljkom Belivukom.

Kajmaković, poznatiji kao Aca Bosanac je vlasnik restorana „Temperament“ koji se nalazi u Beton hali, potom noćnog kluba „La Fayette“ u Karađorđevoj ulici, kluba „Casina“ na Terazijama.Takođe, u svom vlasništvu poseduje i hotel „Casina“, zatim klub „Teatro“ u Sarajevskoj, te splav „Port“ kod Ušća. Spisak se ovde ne završava, s obzirom na to da je Kajmaković vlasnik i kafića „Caffe Theatre“ poznatiji pod nazivom „Kod konja“, potom kafića „Boutique“ i ekskluzivnih apartmana pod istim imenom, a u Skadarliji drži „Tri šešira“, „Dva goluba“ i „Zlatni bokal“, navodi Nova.rs.

Takođe, on posjeduje i i vozni park, među automobilima koje ima su „maserati“, nekoliko džipova, među kojima je i „hummer“.

Bio na meti atentatora

Ime Aleksandra Kajmakovića po prvi put odjeknulo je u javnosti 2017. godine. Tada je Željko Rutović upucao Predraga Rankovića Peconija u hotelu „Prag“. Povod za pucnjavu bila je kupovina restorana „Venecija“ u Zemunu. Za restoran su bili zaintresovani Peconi, Rutović i Joca Amsterdam. Peconi je htio da uzme Veneciju, a kupovina je trebalo da ide upravo preko Ace Bosanca.

Tačnije, Kajmakovićeva firma „Eureka bar“ je bila zakupac restorana od 2015. godine i renta je plaćana milion i po dinara mjesečno. Potom je Kajmaković htio da je kupi za Peconija. Rutoviću se to nije dopalo, te se obračunao u hotelu Prag.

Takođe, Kajmaković se na meti atentatora našao 2002. godine, tačnije 11. avgusta u 5 ujutru u Budvi. U njegov „Mercedes CLK 230“ sa kruševačkim registracija bila je podmetnuta bomba velike razorne moći koja je postavljena zbog neraščišćenih računa u Sarajevu.

Sarađivao sa Belivukom

Kajmaković je 2021. godine bio uhapšen je zbog sumnje da je sarađivao sa Veljkom Belivukom. Kajmaković se tada sumnjičio da je ‘prao pare‘ za Belivuka i da je koristio „usluge“ njegovog obezbjeđenja, kao i to da je njegove firme vodio na svoje ime, ali za to nije optužen.

Inače, Geneks kula je danas, nakon dva neuspjela pokušaja, prodata na javnom nadmetanju  po cijeni od 2,4 milijarde dinara, odnosno 20 miliona evra.

Za kupovinu se nadmetalo sedam kupaca. Početna cijena je bila 843 miliona dinara. Kajmakovićeva firma dala je gotovo tri puta višu ponudu. Za Kajmakovića je licitirao njegov zastupnik koji nakon što je sve bilo završeno nije htio da kaže u čije ime je učestvovao u nadmetanju.

Tu informaciju je kasnije saopštila Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Inače, novi vlasnik Geneks kule, firma Eureka bar, u  APR-u je registrovana za usluge pripremanja i posluživanja pića.

Izvor: banjaluka.net