Spasilački tim za spasavanje iz ruševina Republičke uprave civilne zaštite Srpske krenuće danas u 13.30 časova za banjalučkog aerodroma u Tursku kako bi pomogli u spašavanju ljudi, potvrdio je za ATV direktor RUCZ Milan Novitović.

“Spasilački tim za spasavanje iz ruševina uključuje 21 pripadnika operativnog tima, oficire za bezbjednost, logistiku i veze, a predvodi ga zamjenik direktora RUCZ Nenad Ćuk“, rekao je Novitović.

Tim će sa aerodroma ispratiti i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Tim će sletjeti na aerodrom u Ankari gdje će ih dočekati predstavnici ambasade BiH u Turskoj te pripadnici AFAD-a (Uprave za vanredne situacije u Turskoj).

Planirano je da tim RUCZ ostane u Turskoj deset dana, a ako bude potrebe, kaže Novitović, ova ekipa će se vratiti u Srpsku, pa će sljedeći tim otići da nastavi akciju.

Spasilački tim za spasavanje i traganje iz ruševina se upućuje sa opremom za probijanje, presijecanje, podizanje tereta, spasavanje i rad na visini.

“Pripadnici spasilačkog tima su obučeni za ovaj vid pretrage i spasavanja iz ruševina“, navedeno je ranije iz Republičke uprave civilne zaštite.

Odluka je donesena u saglasnosti sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i predsjednikom Vlade Srpske Radovanom Viškovićem.

Izvor: ATV