Vjetar u leđa. Prodisao sam.Ovim riječima je Gojko Đokić, samostalni poljoprivredni proizvođač iz Vršana kod Bijeljine opisao olakšanje kad je, poslije decenijskog zaduživanja uz visoke kamate, podigao kredit za mikrobiznis u poljoprivredi kod Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.

e čekam da mi padne s neba. Borim se, radim, hranim porodicu, troje djece i suprugu. Kad sve saberem do sad sam raznim mikrokreditnim organizacijama platio i vratio samo od kamate 100.000 KM. Mnogo je to novca i vjerujte mi to proizvođače guši, kaže Đokić.

Bavi se svinjogojstvom već 20 godina. Ima oko 300 svinja i kaže da se isplati, ali da su velika ulaganja. U svakom trenutku, da ne bi bio u gubicima, treba da ima velika obrtna sredstva i zato uzima kredit.

– Veliko je rasterećenje kredit IRBRS za mikrobiznis u poljoprivredi. Uzeo sam 50.000 KM, odmah zatvorio sve kredite koje sam imao u tom trenutku, plus – rata je za 230 KM manja. Znači to svakome ko radi i hrani porodicu, a nema namjeru da ide iz Republike Srpske – kaže Đokić.

Duško Dejanović iz Mrčevaca kod Laktaša bavi se proizvodnjom povrća i žitarica. Dugogodišnji korisnik je IRBRS, do sada – sa četiri kredita.

– Nije realno očekivati  da se bez kredita može ulagati. Računao sam – da bih kupio jednu mašinu trebalo bi da čekam tri godine da skupim novac. Zar nije bolje da je sad kupim, ubrzam proizvodnju i bolje zarađujem – objašnjava Dejanović.

Kaže da niko nije srećan kad se zadužuje, ali da je iskren kad kaže da je zadovoljan kreditom IRBRS.

– Uz podsticaje za poljoprivredu stvarno nemam srca da se žalim. Radim i imam – kaže Dejanović.

GLOSA

– Glavni cilj IRBRS je da služimo Republici Srpskoj i da pomognemo njen razvoj. A to radimo tako što smo u svakom trenutku dostupni i privredi i našim građanima, sa proizvodima koji omogućuju rast i napredak – kaže v.d. direktora IRBRS Dražen Vrhovac.

Krediti za mikrobiznis u poljoprivredi

Krediti su namijenjeni poljoprivrednim gazdinstvima, preduzetnicima i pravnim licima koji se bave proizvodnjom i preradom u poljoprivredi ili ribarstvu. Koriste se za nabavku osnovnih i obrtnih sredstava, plaćanje poreskih obaveza i refinansiranje. Iznos je od 5.000 KM do 500.000 KM, sa periodom otplate do 10 godina, uz grejs period do 36 mjeseci. Osnovna kamatna stopa je 3,9 odsto, a za nabavku osnovnih sredstava – uvođenje novih tehnologija iznosi tri odsto.

Izvor: Srpskainfo