Republika Srpska priprema konvoj od deset šlepera pomoći zemljama koje su pogođene prije devet dana razornim zemljotresom, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– U šleperima ćemo slati sve od hrane do ćebadi. Svi smo pogođeni katastrofom koja je zadesila Tursku i Siriju, kao i njihov narod – rekao je Dodik, nakon što se u upisao u knjigu žalosti u Generalnom konzulatu Turske u Banjaluci.

Istakao je da će se razgovarati i o montažnim kućama koje se prave u Bijeljini i Srebrenici, koje će se slati u ugrožena područja.

– Turski narod zaslužuje pomoć i podršku od svih. Pomoć koju pružamo nije obimom velika ali važno je da smo sa njima u danima stradanja – poručio je Dodik.

Podsjetio je na pomoć Turske u danima velikih poplava koje su zadesile Srpsku 2014.godine i poručio da se to ne zaboravlja.

– Ostajemo zahvalni za tu vrstu podrške. To pamtimo i želimo da i njima pomognemo u trenutku kakav je ovaj – naveo je Dodik.

Generalni konzul Turske u Banjaluci Oguz Kilič rekao je da je zahvalan predsjedniku Republike Srpske što se upisao u knjigu žalosti i što je Srpska bila među prvima koja je pomogla Turskoj u teškom vremenu.

– Cijenjeni predsjednik je od prvog trenutka dao nama svu podršku. Među prvim zemljama koje su poslale svoje ekipe za pomoć unesrećenima je bila BiH, odnosno Republika Srpska. Nikada nećemo zaboraviti ovu pomoć i podršku – rekao je Kilič.

Autor: RTRS