Predsjednik Narodne partije Srpske (NPS) Darko Banjac čestitao je danas predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću i svim Srbima, gdje god da žive, Dan državnosti Srbije i praznik Sretenje.

“Srbiji i srpskom narodu sloboda je svetinja. Jedino Srbija ima himnu `Bože pravde` u kojoj se jasno vidi da želimo pravdu po Bogu, ne čak ni po našoj volji, a jedan od najvećih Božijih blagoslova jeste sloboda”, naveo je Banjac.

On je naglasio da je srpski narod vijekovima trpio razne zulume zarad slobode, ali nikad od nje nije odustajao jer je sloboda dio srpskog nacionalnog gena.

“Na Sretenje Srbi su se sreli i rekli – živjela sloboda! Kosovski zavjet nas obavezuje na jedinstvo jer samo jedinstveni možemo prebroditi sva iskušenja koja su pred nama. Baklja slobode je zapaljena u Orašcu 1804. godine i ona i danas sija i pokazuje nam put”, poručio je Banjac u čestitki povodom Dana državnosti Srbije.

Srbija danas obilježava Sretenje – Dan državnosti, u znak sjećanja na 15. februar 1804. godine kada je podignut Prvi srpski ustanak pod vođstvom vožda Karađorđa i kada je 1835. godine donesen Sretenjski ustav, prvi moderni Ustav Srbije.

Autor: SRNA/ATV