Taha Erdem (17) iz Adijamana izvučen je iz ruševina dva sata nakon što je na društvenim mrežama objavio svoj oproštajni snimak.

Mladić, koji je ostao zatrpan nakon razornog zemljotresa koji je 6. februara pogodio Tursku, bio je uvjeren da spasioci neće uspjeti da stignu do njega. Zbog toga je snimio sebe i svoj “posljednji video”, kako bi se oprostio od svojih najmilijih.

Samo dva sata kasnije njegovi rođaci su uspjeli da stignu do njega i izvuku ga na sigurno.

Taha je ostao zatrpan u zgradi Zumrut, u kojoj je stradalo 47 ljudi. Kobnog jutra tinejdžera je probudio zemljotres i on je pokušao da pobjegne, ali su na njega pala vrata. Taha je od siline udarca izgubio svijest.

Kada je došao sebi čuo je svoje komšije kako dozivaju upomoć, ali nikog nije mogao da vidi, jer je i sam bio zatrpan. Uplašen da pomoć neće stići, uzeo je telefon i krenuo da se oprašta od svih.

“Umrijeću, plafon je pao preko mene. Kajem se zbog mnogih stvari i Boga molim da mi oprosti grijehe”, rekao je mladić u snimku.

Do kraja snimka Taha se neprekidno molio.

Iz ruševina su izvučeni i Tahini roditelji, koji su zadobili lakše povrede.

Nakon što je bio na sigurnom Taha je ispričao najgroznije iskustvo.

“Zadobio sam jak udarac u glavu i ostao bez svijesti. Kada sam oči otvorio, osjetio sam se kao da sam u kovčegu. Plafon mi je pao preko leđa, noge su mi bile zatrpane. Prvo sam mislio da je san. Pokušao sam da se izvučem, ali nisam mogao. Onda sam pomislio na telefon. Bio mi je u ruci i odlučio sam da se snimim”, ispričao je Taha.

On je rekao da je sve vrijeme snimka osjećao potrese.

“Treslo se baš jako. Čuo sam buku sa donjih spratova, vrisku svojih komšija”, ispričao je Taha.

Podsjetimo, više od 41.000 ljudi izgubilo je život u potresu u Turskoj i Siriji. Spasilačke ekipe su i dalje na terenu i nadaju se da će uspjeti da izvuku još preživjelih.

Danas su stigle vijesti da je 212 sati nakon potresa iz ruševina izvučena baka (77), dok su spasioci u 220. satu iz ruševina izvukli i ženu staru 42 godine.

Izvor: Telegraf.rs/ATV