Srpska demokratska stranka (SDS) prvi put u svojoj istoriji ostala je bez odbornika u Skupštini Banjaluke, jer je Aleksandar Petković donio odluku da ubuduće djeluje kao nezavisni odbornik.

Ovo je novi udar na najjaču opozicionu stranku u Republici Srpskoj, koja je već nekoliko godina u najvećem gradu na nivou “statističke greške”, a sve pred vrlo bitan ispit koji ih očekuje u Bijeljini – opoziv gradonačelnika Ljubiše Petrovića.

Sagovornici “Nezavisnih novina” smatraju da su pred SDS-om ključni mjeseci u kojim će rukovodstvo “ili razmrdati stranku ili potpisati kapitulaciju”.

Obrazlažući odluku da napusti mjesto odbornika Srpske demokratske stranke, Aleksandar Petković poručio je da “prosto nije mogao drugačije”.

“Ovo je bila jedna od najtežih odluka koju sam morao da donesem. Nisam istupio iz stranke, ne odlazim nigdje, neću u vlast. Više volim SDS od većine funkcionera, za mene je ona simbol Republike Srpske, a za njih viza kartica”, rekao je Petković i dodao da se sa rukovodstvom partije nije čuo skoro pola godine.

Novinar Darko Momić, koji odlično poznaje prilike u SDS-u, kaže da je Petković “izvorni esdeesovac”, te vjeruje da je ovu odluku donio u namjeri da pomogne stranci.

“I to u smislu da se stranka razmrda i to tako što će v.d. rukovodstvu pokazati da se SDS u Banjaluci nalazi na dnu dna”, navodi Momić.

Sa ovim se slaže i novinar Slobodan Popadić, koji kaže da je ovo dokaz neuspješne politike mnogih predsjednika SDS-a prema Banjaluci i generalno Krajini.

“Mirko Šarović je doveo Milana Radovića za predsjednika Gradskog odbora, sa velikim očekivanjima. Ali, o Radovićevom učinku najbolje govori podatak da SDS od sada neće imati ni jednog odbornika u Skupšini grada, dok odavno u stranci nisu oni koji su nešto značili u Banjaluci. Radović je, dakle, uradio sjajan posao, ali ne za SDS”, navodi Popadić za “Nezavisne novine”.

Banjaluka je, prema riječima naših sagovornika, slika cjelokupnog stanja u SDS-u.

“Stanje u stranci nije ni za jotu bolje od stanja u banjalučkom odboru”, poručuje Darko Momić, dodajući:

“Čujemo iz vrha SDS-a da će u Bijeljini čvrsto stati iza gradonačelnika Ljubiše Petrovića, što je logičan potez, ali kod nas je odavno sve nelogično.”

Momić je mišljenja da je Petrović mnogo bliže opozivu nego ostanku na funkciji, ističući da bi zato SDS-u bilo bolje da počne da povlači nelogične poteze.

“Jedan takav nelogičan i baš šokantan potez bio bi da SDS Petrovića pusti niz vodu i pozove birače da glasaju za opoziv”, kaže Momić za “Nezavisne novine”.

Ako je izvjesno da će Petrović biti opozvan, nastavlja on, onda SDS stajanjem na njegovu stranu ulazi u unaprijed izgubljenu bitku, dok bi pozivanjem na opoziv SDS sebi stvorio bolju poziciju za izbore.

“Sve ovo govorim hipotetički, ali pri tome sam siguran da bi Dodik u ovakvoj situaciji i na mjestu SDS-a povukao upravo ovakav potez”, zaključuje Momić.

Iz SDS-a su ubrzo potvrdili da ostaju uz Ljubišu Petrovića.

“Apsolutna podrška je za gospodina Petrovića. Pozivamo sve koalicione partnere da daju podršku da ne dođe do njegovog opoziva. Sve aktivnosti stranke, od Predsjedništva do KOLOS-a (Konferencije lokalne samouprave SDS) vezane su za Bijeljinu i pomoć gradonačelniku”, rekao je za “Nezavisne” Đorđe Milićević, član Glavnog odbora stranke, nakon sjednice Predsjedništva SDS-a.

Predsjedništvo SDS-a raspravljalo je i o odluci Aleksandra Petkovića da istupi sa mjesta odbornika u Banjaluci, a odluku, kaže on, karakterišu kao iznenađenje.

“Posebno iznenađuje izjava sada već bivšeg odbornika SDS-a da nema komunikaciju sa rukovodstvom stranke jer je samo prije sedam dana prisustvovao sastanku organizovanom od strane predsjednika u Banjaluci. Takođe, oštro demantujemo i bilo kakve spekulacije vezane za nedovoljan angažman funkcionera SDS-a za kandidata opozicije Jelenu Trivić jer je SDS sve svoje kapacitete stavio na prethodnim izborima u cilju podrške našim zajedničkim kandidatima”, poručio je Milićević i dodao da će SDS raditi na stabilizaciji stranke u svakom smislu.

Nadovezujući se na sve rečeno, Popadić kaže da nikakve odluke Predsjedništva SDS-a ne mogu preko noći od njih napraviti jaku stranku.

“Nakon svih potresa, poraza, smjena kadrova, pogrešnog vođenja i čerupanja od strane vlasti i opozicije, treba im dati period od nekoliko godina da se pokušaju konsolidovati”, zaključuje Popadić.

Ugašeni domeni SDS-a

Zvanični sajtovi i internet domen SDS-a su ugašeni, a kako saznajemo, razlog ove odluke je što se SDS nalazi na OFAC-ovoj crnoj listi. U dokumentu se navodi se da je riječ o trajnom ukidanju domena “bez mogućnosti vraćanja i bez mogućnosti kompenzacije štete”. Riječ je domenima sdsrs.com i sdsrs.net koje je SDS koristio od 2007. godine, a ugašene su i imejl adrese ove stranke. Zbog toga u SDS-u su već registrovali novi domen sds.rs. SDS je na crnoj listi od 2004. godine, kada su američke sankcije uvedene mnogim funkcionerima te stranke, a 2005. godine Međunarodna krizna grupa prema Kancelariji OHR-a uputila je čak i poziv da se zabrani rad SDS-a, ali se to ipak nije desilo.

autor:nezavisne, foto: faktormagzin