Danas počinje isplata po 750 KM pomoći nezaposlenim roditeljima četvoro i više djece.

Pomoćnik ministra za porodicu u Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske Јelena Kurtinović rekla je da će novac biti uplaćen danas svima koji su ispunili uslove.

Ona je pozvala sve koji ispunjavaju uslove, a još uvijek nisu predali ili kompletirali potrebnu dokumentaciju, da to učine, dodajući da će sredstva biti isplaćena počevši od mjeseca u kojem je zahtjev podnesen.

– Korisnici su se posredstvom zahtjeva opredijeli na koji način žele da primaju novac – putem banke ili pošte i mi ćemo na taj način da postupimo. Naravno da to može da se i promijeni ako se odluče, dovoljno je da obavijeste Ministarstvo i ponovo popune zahtjev gdje će to navesti – navela je Kurtinovićeva u Јutarnjem programu RTRS-a.

Uslovi za dobijanje ove naknade su da je jedan od roditelja nezaposleno lice koje ne ostvaruje primanja po drugom osnovu koja su veća od najniže plate u Republici Srpskoj i da ima četvoro ili više djece, od kojih najmlađe dijete nije starije od 18 godina ili dijete nad kojim je produženo roditeljsko pravo u skladu sa zakonom.

Sljedeći uslovi su da maloljetna djeca žive sa roditeljem u zajedničkom domaćinstvu i da se nalaze na redovnom osnovnom školovanju u Republici Srpskoj, ukoliko za to ispunjavaju uslove i da roditelj ima državljanstvo BiH i Republike Srpske, te prijavljeno prebivalište u Republici Srpskoj ili teritoriji Brčko distrikta BiH, sa entitetskim državljanstvom Republike Srpske.

Autor: RTRS