Glavni imam iz Kozarca, Amir Mahić, u obraćanju vjernicima 27. januara ove godine uputio je uvredljive poruke i upotrijebio jezik mržnje prema pravoslavnom narodu, jedan je od tri zaključka Posebne sjednice Skupštine grada Prijedora, održane danas. Zbog toga su odbornici lokalnog parlamenta najoštrije osudili istup imama Mahića.

“Skupština grada poziva sve vjerske službenike da svojim javnim nastupanjem ne narušavaju mir i suživot vjesrkih osjećanja drugih naroda. Skupština grada Prijedora je opredjeljena za suživot na principima međunacionalne i međuvjerske tolerancije”, rekao je predsjednik Skupštine, Igor Kneginjić.

Protiv ovih zaključaka bila su dva odbornika SDA i jedan iz Pokreta z Prijedor. Jusuf Arifagić, odbornik Pokreta smatra da bi izjava imama Mahića ne bi trebala biti predmet političkih prepucavanja. Pita se zašto današnjoj sjednici nisu prisustvovali predstavnici Islamske vjerske zajednice, iako su bili pozvani.

“Oni su trebali biti ovdje i objasniti zašto se to desilo. Mi smo sa političkog aspekta pokušali uraditi šta možemo. Vjerujem da će sutra za moj Prijedor osvanuti bolji dan. Ako u našim glavama bude živio rat i prošlost, pitanje je imamo li mi budućnost”, dodao je on.

Podsjetimo, imam Amir Mahić, nazvao je Svetog Savu začetnikom fašizma, a Srpsku pravoslavnu crkvu sektom. On je pod istragom MUP-a Republike Srpske, zbog podsticanja i širenja govora mržnje. Današnja posebna sjednica Skupštine grada bila je zatvorena za javnost.

Izvor: kozarski