Bosna i Hercegovina ima mnoge rijeke i jezera koji se smatraju idealnim mjestima za mušičarenje

Mušičarenje predstavlja popularnu aktivnost u Bosni i Hercegovini, a sve više ljubitelja ribolova širom svijeta počinje uživati u tome.

Razlikuje se od ostalih vrsta zbog toga što koristi specijalne mamce u obliku insekata, a ne stvarnu hranu, kako bi privukao ribu.

Bosna i Hercegovina ima mnoge rijeke i jezera koji se smatraju idealnim mjestima za mušičarenje. Njene planinske rijeke su poznate po svojim bistrim vodama i stijenama, što pruža ribama odlične uslove za život.

Obično se u ljetnom periodu odvija mušičarenje, kada voda postaje toplija i ribe se aktiviraju u potrazi za hranom. Koriste se različite vrste “muha” kako bi privukli slatkovodne životinje.

Osim ribolova, ono takođe pruža ribolovcima priliku da uživaju u prirodi i da se opuste u mirnom okruženju. Mnoge organizacije pružaju izlete za ovu vrstu ribarenja, uključujući i stručne vodiče koji će vam pomoći da steknete nova znanja i vještine u ovoj sportskoj aktivnosti.

Imali smo priliku da popričamo sa iskusnim ribolovcem o ovoj vrsti ribarenja.

Mihajlo Trninić (20) dolazi iz Novog Grada i ribolov je njegova strast dugi niz godina.

U daljem tekstu možete pročitati šta je on imao da kaže na ovu temu i koliki je zapravo izazov baviti se ovakvimm sportom.

Naš sagovornik rekao je da se ribolovom bavi od malih nogu. Najviše lovi na rijeci Uni i Sani. Oprema koju koristi nije kvalitetna, ali služi svrsi.

Prije dvije godine počeo je da se bavi mušičarenjem (fly fishing) i uspio da se kvalifikuje u premijer ligi BiH gdje je postigao odlične rezultate. Nakon šestog kola premijer lige na jezeru Donje Bare na rijeci Sutjesci, bio je prvi od 22 takmičara što je za njega veliki uspjeh.

– Išao sam na mnoga prvenstva kako u Republici Srpskoj, tako i u Federaciji Bosne i Hercegovine, gdje sam u ekipnom takmičenju prošao dalje. Ove godine se nadam kvalifikaciji u reprezentaciji BiH, kao i odlasku na svjetsko prvenstvo. Moj najveći ulov desio se u decembru 2021. godine. U pitanju je bila riba štuka dužine 110 cm i težine od 12kg – rekao je Mihajlo.

On je takođe naveo da se prije dvije godine počeo takmičiti u tehnici mušičarenja. U taj svijet ribolova uveo ga je sadašnji predsjednik sportskog ribolovnog udruženja „Novi Grad“ Edib Džaferbegović, koji je zaslužan za 99% njegovog uspjeha na svim takmičenjima. Na početku je posuđivao opremu od njega, dok nije skupio dovoljno novca da nabavi osnovne stvari.

– Od prošle godine sam član premijer lige BiH. Prošle sezone sam išao na svih deset kola premijer lige, a istakao bih da sam nakon šestog kola lige koje se održalo na jezeru Donje Bare, u nacionalnom parku Sutjeska, zauzeo prvo mjesto od 22 takmičara. To mi je dalo još veću motivaciju da nastavim dalje sa takmičenjem. U ostala četiri kola nisam imao mnogo uspjeha. Zbog manjka iskustva pao sam na deseto mjesto, ali ta pozicija mi je bila dovoljna da zadržim svoje mjesto u ligi BiH – kazao je ovaj mladi ribolovac za ALOonline.

Oprema za ribolov može biti različitog kvaliteta, od toga zavisi i cijena. Sagovornikova oprema nije baš pouzdana i skupa, ali je za sad zadovoljavajuća. Kvalitetnija i bolja oprema bi umnoge olakšala Mihajlu Trniniću iz Novog Grada, a to bi svakako drastično uticalo na njegov plasman na takmičenjima.

Nadamo se da će mladi ribolovac imati mnogo sreće na nekim narednim takmičenjima, a da će kroz svoj hobi na najbolji način promovisati prirodne ljepote svoje zemlje.

Izvor: aloonline.ba