Nikada nikome neću dozvoliti da vrijeđa srpski narod, poruka je predsjednika Srpske nakon izjave poglavara islamske zajednice u BiH da je svaka tortura nad Bošnjacima počinjala torturom nad imamima i da su on i Dodik na suprotnim stranama – Kavazović na strani žrtve, Dodik na drugoj.

Njegove izjave su neprihvatljive i skandalozne, jasan je Dodik. Njemu su kaže izgleda vjera i politika isto. Antisrpska histerija se nastavlja.

“S reisom Kavazovićem mogu da se složim samo u tome da smo na suprotnim stranama. On štiti one koji su vrijeđali moj narod, dok ja nikome neću dozvoliti da brutalno vrijeđa srpski narod i o njemu govori jezikom mržnje”, kaže predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Kavazović izgleda ne brani imama već ono što je on rekao a svi čuli, kaže Željka Cvijanović. Pita,u čemu je poenta da predstavnik bilo koje vjerske zajednice brani one koji vrijeđaju i siju mržnju ako i sami ne mrze. Bolje, smatra, da se ne pretvaramo kako nam se smiješi svijetla zajednička budućnost ako će se govor mržnje podvoditi pod slobodu izražavanja.

“Što se tiče strana o kojima Kavazović govori, čini se da je i on na političkoj strani, a ne vjerskoj, a “vjerom” se bave na svoju ruku imami po Kozarcu i drugim mjestima. Razne smo od takvih besjeda slušali, neke su odraz mržnje, a neke su pozivale i na odlazak u rat i to onaj s kojim se obračunavao cijeli civilizovani svijet”, kaže srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Dokazi koji su pokazani govore o jednoj vrsti islama koji se u potpunosti politizuje i postaje neka vrsta antisrpskog džihada, kaže predsjednik Narodne skupštine. Nije kaže bilo ni velikih osuda.

“Nismo vidjeli neke velike političke osude vidjeli smo da je kolega Salkić odmah otišao da podrži imama koji je to rekao da je Kavazović maltene rekao imamima da nastave tako da rade ako oni tako nastave a to ne reaguju bh institucije onda mi ne idemo u dobrom pravcu”, kaže predsjednik NSRS Nenad Stevandić.

U Dobrom pravcu očigledno nije krenuo ni potpredsjednik Srpske. Ćamil Duraković pozvao je na obustavljanje istrage protiv imama Mahića. Ovakvo pozivanje moglo bi biti posebno krivično djelo trgovina uticajem  jer sa pozicije koju ima vrši uticaj na organe gonjenja, kaže advokat Milan Petković.

Istraga o krivičnim djelima javnog izazivanja i podsticanja nasilja i mržnje, kao i povreda ugleda Republike Srpske kaže Petković ne može se obustaviti jer se sprovodi po službenoj dužnosti a predviđena je novčana ili zatvorska kazna. Imam Amir Mahić iz Kozarca nazvao je Svetog Savu fašistom a Srpsku pravoslavnu crkvu sektom.

Izvor: ATV