Bavlјenje sportom jedini je način da imate dug i zdrav život. To potvrđuje Rade Anđić (81) iz Omarske koji svakodnevno skija na Krajiškoj lјepotici. Na skije je stao prije 55 godina i od tada svaku zimu provodi na planini. Kako kaže, skija i dan danas kao mladić, a dobro se sjeća svojih početaka. Bilo je to daleke 1965. godine.

”Učio sam skijati na Slјemenu, na Medvednici u Zagrebu. I tad su bile skije visine oko 2.10 metara, ali poludrvene sa sajlom.  Nije bilo ovakvih vezova kao danas. Čudim se ponekad i  da sam ostao živ nakon 55 godina skijanja, a da se nisam polomio”, kaže Anđić.

Skijama vlada kao mladić

Bavlјenje bilo kojim sportom je značajno, smatra on. Međutim, skijanje ipak stavlјa na prvo mjesto.

”Skijanje je krucijalni sport. Naravno, uvažavam sve sportove, jer su zdravi svaki na svoj način. Skijanje izdvajam zato što ste na nadmorskim visinama od 2.000, 3.000 metara, dakle na planinama na oštrom i svježem vazduhu. To volim. Imao sam tu sreću i zadovolјstvo da skijam na 3.600 metara na Šamoniju u Francuskoj. I to su vam strašne visine gdje je i prorijeđen vazduh, ali vi dišete punim plućama, rasterećujete se. Nije napamet rečeno da se crvena krvna zrnca na bolјe promijene za samo sedam dana boravka na planini”, dodaje Anđić.

Skijanje mu je hobi koji iz godine u godinu, kako stari, sve više voli. Zbog toga i savjet mladima da se odluče za ovaj sport. Po njemu je najbitnije da na početku prođu školu skijanja, nauče osnovne tehnike i ne plaše se pada.

”Preporučujem im da ipak prođu jednu školu, jer svagdje već rade licencirani učitelјi koji su ovlašteni da ljude nauče da skijaju. Bitno je da se zna kontrolisati brzina.  Makar i početnik, zna skrenuti od čovjeka, od drveta, izvesti čuveno ”A” u skijanju… i to su osnove neke, a onda se sve to vremenom nadograđuje”, preporučuje Rade.

Rade na Kopaoniku

Za kraj ima i važnu poruku za sve mlade. Kaže da je vrlo jednostavna. ”Trebalo bi da izbjegnu ulicu, drogu, alkohol obavezno, ali i skitnju. Treba da se okrenu zdravom načinu života, a ja sam živi svjedok da sve što im poručujem ima smisla”, poručuje on.

Izvor: kozarski