Turistički potencijali Kozare nisu dovoljno iskorišteni. Ponuda ove planine trebalo bi da prati potrebe savremenog turiste, kako u pogledu sadržaja, tako i smještajnih kapaciteta, ali uz mišljenje struke koja će imati zadnju riječ kada se radi o zaštiti prirodnog integriteta i istorijskog naslijeđa ove krajiške ljepotice, ocijenjeno je na sastanku Savjeta za razvoj turizma grada Prijedora.

“U fazi smo dobijanja sertifikata vazdušne banje na Kozari. Planiramo da nakon toga idemo u pravcu razvoja sportsko-rekreativnog medicinskog turizma, što podrazumijeva i proširenje smještajnih kapaciteta”, rekao je Božidar Nikoletić, direktor NP “Kozara”.

Sastanku je prisustvovao narodni poslanik SNSD-a Dražen Vrhovac koji je pokrenuo inicijativu da se, u saradnji s resornim ministarstvom, učine konkretni potezi da od Kozare bude napravljena atraktivna turistička destinacija koja može biti privredni pokretač razvoja cijelog kraja.

“Da li bi to bio neki dio Kozare koji možemo da odvojimo za hotel, drugi dio gdje može biti etno-selo, bungalov naselja i da na taj način struka kaže: e, ovo bi mogao biti naš prijedlog! Nećemo da ugrozimo ništa, a dobićemo taj iskoristivi potencijal koji Kozara ima”, rekao je Vrhovac.

Nacionalni park “Kozara” prošle godine je imao 100.000 posjetilaca. Svi se slažu da na tome ne treba stati te da valja raditi na unapređenju turističkih potencijala. Podršku su dali i predstavnici Grada Prijedora i Razvojne agencije “PREDA”.

“Podržaćemo sve što se tiče proširenja turističke ponude, a to će predložiti kolege koje su stručne. Grad će stati iza tog projekta. U prvi plan ćemo staviti istorijske činjenice i pokušati promijeniti neke ideologije koje su napravile istorijski spomenik na Mrakovici. Vrlo dobro znate da je antifašistička borba na Kozari bila borba srpskog naroda”, jasan je bio Dragoslav Kabić iz Gradske uprave Prijedor.

Po riječima Aleksandra Drljače, vršioca dužnosti direktora Razvojne agencije “PREDA”, Prijedor sa svojom administracijom je proaktivan grad.

“Prepoznali smo da NP ‘Kozara’, Prijedor i okolne opštine imaju dovoljno neiskorištenog potencijala za razvoj turizma. Zato je prije godinu i po dana i formiran Savjet za razvoj turizma grada Prijedora, da bi se pokušala unaprijediti turistička ponuda i turistički proizvodi ne samo Prijedora nego i kompletne regije”, rekao je Drljača.

Dražen Vrhovac je za sledeću sedmicu najavio sastanak s ministrom građevinarstva kojem će prisustvovati narodni poslanici iz prijedorske regije, te predstavnici Nacionalnog parka “Kozara” i Razvojne agencije “PREDA”. Sa stanovišta struke, biće razgovarano o proširivanju turističkih potencijala ove planine, a da se pritom ne ugrozi ni jedan aspekt Kozare.

Izvor: kozarski