U Osnovnom sudu u Prijedoru danas nije nastavljen glavni pretres u predmetu o neiskorištenim vakcinama protiv kovida 19 zbog toga što je branilac optužene, načelnika Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u ovom gradu Milicu Otković, bio opravdano odsutan, te je ročište odgođeno za 8. mart.
Sudija Nebojša Milovanović rekao je da je advokat Savan Zec angažovan na predmetima ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti koji se vode pred Sudom BiH i da je riječ i o sudu višeg ranga i vrsti predmeta koji imaju prednost.

Za danas je bilo predviđeno saslušanje svjedoka Aleksandre Bašić i Dalibora Lajića, zaposlenih u prijedorskom Domu zdravlja u vrijeme kada se dogodio predmetni slučaj, a budući da je Lajić opravdao odsustvo za ročište pomjereno za 8. mart, Sud će za taj termin pozvati narednog svjedoka – Milana Knjeginjića, dok će Lajić, koji je od prošle godine u invalidskoj penziji, biti saslušan na nekom od narednih ročišta.

Okružno javno tužilaštvo Prijedor optužilo je načelnicu Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Milicu Otković zbog neupotrebljivosti 1.342 doze vakcine protiv virusa korona.

U dosadašnjem toku suđenja saslušani su radnici ove javne zdravstvene ustanove Dijana Đerić, Sandra Kusonjić, Dušanka Smiljanić i Aleksandar Škorić.

Ročišta su javna, ali je postupajući sudija ukazao na zabranu prenošenja detalja iskaza svjedoka jer nisu svi svjedoci saslušani.

Na pripremnom ročitšu u februaru prošle godine Otkovićeva se izjasnila da nije kriva za krivična djela nesavjestan rad u službi i nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije koja joj se stavljaju na teret, dok je glavni pretres počeo u decembru.

Optužnica je podignuta u oktobru 2021. godine, a protiv drugog lica, obuhvaćenog istragom, S.J. iz Prijedora, tužilac je donio naredbu o obustavi istrage jer nije bilo dovoljno dokaza da je lice počinilo krivično djelo.

U prijedorskom Domu zdravlja 12. aprila 2021. godine privremeno je obustavljeno vakcinisanje stanovnika protiv kovida 19 budući da je zbog nestanka struje došlo do prekida hladnog lanca, te je poremećena temperatura u zamrzivaču u kojem su čuvane vakcine protiv virusa korona.

Izvor: SRNA/kozarski