U Banjaluci je održan svečani prijem kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za pripadnike Specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina Republičke uprave civilne zaštite.

Postrojeno je 30 pripadnika ovog tima, a svečano ih je pozdravio predsjednik Srpske Milorad Dodik riječima: “Pomoz Bog junaci”.

Dodiku je raportirao komandir jedinice Mladen Kuliš.

Nakon raportiranja održan je prijem kod predsjednik Srpske kojem je prisustvovao premijer Radovan Višković.

Dodik je napomenuo da će institucije Srpske ispoštovati ono što je obećano.

– Svim spasiocima ćemo uručiti 5.000 KM – rekao je Dodik.

Dodik je uputio zahvalnost cijelom timu.

– Nikad nismo bili dio BiH tima. Spasioce iz Srpske finansirali su iskuljčivo institucije Republike Srpske – rekao je Dodik.

Naglasio je da se Srpska odužila Turskoj za pomoć tokom poplava 2014. godine.

Sa herojima iz Turske je i pas tragač Tora koji je bio od izuzetne pomoći prilikom potrage u ruševinama nakon razornog zemljotresa.

Spasioci su 12. februara spasili desetogodišnju djevojčicu, koja je provela šest dana pod ruševinama u zemljotresu razorenom gradu Kahramanmaraš.

Sa njima je i poseban član tima, pas Tora.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da su heroji spasioci išli da pomognu u Tursku i da je to bila jedna od najzapaženijih ekipa po stručnosti i kvalitetu.

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović rekao je da je misija bila jasna, a to je da se pomogne narodu u Turskoj.

Predsjednik Republike ranije je izjavio da će sa po pet hiljada maraka nagraditi spasioce.

Autor: RTRS