Okružno javno tužilaštvo Prijedor podiglo je pet optužnica protiv šest lica, od kojih se pet terete za krivična djela u oblasti narkotika, a jedno za neovlašteno držanje oružja, objavilo je ovo tužilaštvo.
U optužnicama se navodi da je C.A. 29. decembra 2018. godine u Prijedoru prodao pet grama spida licu D.K. za 250 KM, a kod sebe držao još pet grama spida u četiri PVC paketića i tri grama marihuane u dva pakovanja radi prodaje.

Za lice B.S. navodi se da je od 1. juna do 12. jula 2019. godine u Prijedoru od njemu poznatog lica nabavljao heroin i u više navrata ga prodavao licima Š.A, Š.D. i D.D. za iznose od 30 do 50 KM, a 12. jula 2019. u Kozarcu držao kod sebe oko 4,5 grama heroina radi prodaje.

Tužilaštvo nalazi da je K.T. od 9. do 11. septembra u Prijedoru u dva navrata prodao marihuanu licu J.M. za 50 KM, a u svom stanu držao oko pet grama marihuane.

U optužnicama se navodi da je P.D. od početka decembra 2018. do polovine januara 2019. godine u Kozarskoj Dubici u više navrata licima S.B, T.N i P.B prodavao marihuanu za iznose od 10 do 20 KM, a da je od njega oduzeto preostalih oko četiri grama ove opojne droge.

Jednom su optužnicom obuhvaćena dva lica za krivična djela počinjena u Novom Gradu 2018. godine, gdje se D.A. tereti da je prodao 0,79 grama spid licu V.S. za 20 KM, dao licu H.H. da uživa spid i držao kod sebe veće količine različite droge radi prodaje, dok se S.J. tereti da je u kući držao automatsku pušku, okvir za automatsku pušku i 18 metaka.

Članom 207 stav jedan Krivičnog zakonika Republike Srpske propisana je kazna zatvora od jedne do deset godina za onoga ko prodaje i radi prodaje drži supstance i preparate koji su proglašeni za opojnu drogu, a članom 208 stav jedan kazna zatvora od jedne do osam godina za onoga ko navodi drugog na uživanje opojne droge ili mu daje opojnu drogu da je uživa.

Članom 361 stav jedan Krivičnog zakonika Republike Srpske propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina za onoga ko neovlašteno drži oružje čije držanje građanima nije dozvoljeno.

Izvor: SRNA/kozarski