MUP Republike Srpske saopštio je da današnje navodno “spontano” okupljanje predstavnika medija ispred Policijske uprave Banjaluka predstavlja još jedan direktan pritisak medijske zajednice na rad pravosudnih organa, jer, izvrtanjem činjenice da brane prava novinara, svjesno ignorišu da se istraga vodi prema nalogu Okružnog javnog tužilaštva protiv nepoznatog službenog lica i tri predstavnika jednog medija zbog povrede tajnosti postupka.

– Isto tako, svjesno se pravi medijska manipulacija sa pričom o novinaru i pravu zaštite novinarskog izvora, iako je ovdje jedini tačan fakat da se konkretno, lice N.M. sumnjiči da je napisalo tekst sa podacima iz istrage koja je u toku, te tako počinio krivično djelo povreda tajnosti postupka – navedeneo je u saopštenju.

Iz MUP-a su istakli da ne postoji nijedan zakon koji amnestira novinara od krivične odgovornosti, odnosno svaki novinar je kao i svaki građanin dužan da poštuje postojeće pozitivne zakonske akte, a sve preporuke i evropske konvencije o ljudskim pravima i pravima novinara jasno kažu da medijska sloboda podrazumjerava i moralnu odgovornost koju za svoje djelovanje preuzimaju svi medijski radnici.

– U tim istim konvencijama i preporukama EU i Savjeta Evrope stoji da su tri temeljna pitanja kada je riječ o novinarskoj etici istina, nezavisnost i razumijevanje posljedica novinarskih i medijskih postupaka. U ovom slučaju niko od predstavnika medija ne postavlja pitanje zaštite žrtve u tekstu čiji je imenovani pisao niti zašto je readakcija već obrisala isti iz digitalnog izdanja – navedeno je u saopštenju.

Iz MUP-a su pozvali predstavnike medija, čiji rad, kako su naveli, uvažavaju i poštuju, na smirenost i da puste institucije da rade svoj posao.

Autor: RTRS