Bijele poklade moraju biti veseo dan, dan kada se dobro jede, posebno bijeli mrs i dan kada se duša čisti od svih grijehova

Pravoslavni vjernici 26. februara 2023. godine obilježavaju Bijele ili Velike poklade. Ovaj praznik označava posljednji dan pred početak Uskršnjeg posta.

Smatralo se da u period velikog posta treba ući bez grijeha. U domaćinstvima se tradicionalno priprema bogata mrsna gozba, naročito beli mrs po kome je ovaj praznik dobio ime.

Glavni običaj ovog dana jeste veliko slavlje, širenje radosti, muzika i pjesma. To je dan šale, smijeha, plesa i igri. Nekada su kolone djece išli ulicama i selima, šalili se, pjevali i smijali – vjerovalo se da to odbija negativnu energiju.

Bijele poklade su dobile naziv po bijeloj hrani koja se tog dana služi na trpezi. Jede se bijela hrana, sir, jaja i mliječni proizvodi. To je posljednja nedjelja pred Veliki post u kome se vjernici uzdržavaju od hrane, pića i loših misli.

Jedna od starijih običaja jeste da su djeca maskirana odlazila od kuće do kuće i tražila jaja, a onda bi ih odrasli darivali slatkišima, čokoladama, bombonama. Maskirane povorke se daruju, plešu i simbolizuju radost, piše Magazin Novosti.

Smatra se da za Bijele ili Velike poklade treba tražiti oproštaj i oprostiti drugima, kako bi se duša očistila, rasteretila, i da bismo se pripremili za Veliki post i pričest.

Izvor: Srpskainfo