Delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević položio je danas cvijet ispred Stare crkve na sarajevskoj Baščaršiji, na mjestu gdje je na današnji dan 1992. godine ubijen Nikola Gardović.

“Nikola Gardović je ubijen u svom Sarajevu samo zato što je bio Srbin i zato što je na svadbi svog sina nosio srpsku zastavu, koju su poslije ubistva ubice zapalile”, napisao je Kovačević na svom nalogu na Instagramu.

Kovačević je podsjetio da je 1. marta 1992. godine u BiH održavan i nezakoniti i neustavni referendum o nezavisnosti.

“Nedozvoljenim preglasavanjem Srba, Muslimani i Hrvati donijeli su odluku o referendumu i u referendumskom pitanju licemjerno spominjali ravnopravnost i za Srbe. Da pokažu na kakvu ravnopravnost za Srbe su stvarno mislili, nisu mogli pričekati ni jedan dan. Pucnjem u Nikolu u stvari su pucali u cijeli srpski narod. I u mir. U ratu koji su htjeli, Nikolinog ubicu su nagradili i postavili za komandanta brigade”, dodao je Kovačević.

On je poručio da niko od članova porodice Nikole Gardovića više ne živi u Sarajevu, kao ni 150.000 Srba koji su u Sarajevu živjeli prije rata.

“Kao ni više od pola miliona Srba u Federaciji BiH, koliko ih je prije rata živjelo u tom dijelu BiH. U kojem danas slave. Tužno je i prokleto takvo slavlje. Neka je vječna pamjat Nikoli Gardoviću. I svim nevino stradalim žrtvama građanskog rata u BiH, bez obzira na vjeru i na naciju. Neka živi mir i neka je vječna Republika Srpska!”, zaključio je Kovačević.

 

Izvor: ATV