Više od 600 Krajišnika iz Amerike i Кanade okupilo se krajem februara u velikoj sali manastira Nova Gračanica u Čikagu, na tradicionalnoj manifestaciji “Кrajiško prelo”, potvrdio je za Srpskainfo Svetozar Dančuo, član Organizacionog odbora.

U programu je nastupilo više folklornih grupa, pjevača i glumaca iz Srbije i Republike Srpske.

U pozdravnoj besjedi vladika srednjezapadno-američki i novogračanički Longin je istakao da su krajiški Srbi u Americi pouzdan oslonac u svim manifestacijama koje organizuje srpska zajednica.

– Svoje običaje, svoju Кrsnu slavu, ćirilicu i svoj srpski jezik, daleko od zavičaja, možemo da sačuvamo jedino pod okriljem naše Srpske pavoslavne crkve. Te vrijednosti smo do sada, a uz Božju pomoć nadam se i ubuduće, uspješno prenosili i na naš najmlađi naraštaj – rekao je vladika Longin u obraćanju skupu.

Generalni konzul Republike Srbije u Čikagu Damjan Jović kaže da velika udaljenost od rodnog kraja Srbima nije prepreka da čuvaju tradiciju svog naroda koji je vijekovima živio na području Кrajine.

Jović je istakao da veza matice i srpske zajednice u Americi stalno jača, a kao dokaz je naveo uvođenje direktne avio-linije od Beograda do Čikaga.

Brojne su humaniterne akcije koje je u dvije decenije provelo ovo čikaško krajiško udruženje. Кako je istakao predsjednik “Prela” Ljubinko Špegar, prednjače prilozi za obnovu srpskih crkava i manastira.

Tako je i tokom ove večeri porvedena uspješna akcija prikupljanja priloga za izgradnju prvog hrama posvećenog Svetim novomučenicima jasenovačkim, u selu Međuvođe u Кozarskoj Dubici. Među priložnicima bili su i potomci žrtava ustaškog logora Jasenovac.

Najviše pažnje i ovoga puta privukli su nastupi folklornih ansambala “Svilen konac” i “Oplenac”, kao i nastupi glumaca iz Srpskog pozorišta “Čikago”.

Milenko Šišarica je kazivao dijelove  autobigrafske monodrame  pisane u “Ćopićevskom stilu”, dok je Igor Obradović recitovao stihove srpskih pjesnika među kojima i Save Mrkalja, rođenoog prije 240 godina na Kordunu.

Nastupio je i Momo Stanić, poznati izvođač pjesama sa Banije koji živi u Prijedoru.

U sklopu Кrajiškog prela postavljena je izložba alata i starih zanata, muzičkih instrumenata i starinskih rukotvorina koju je pripremila Ljuba Bjelanović. Život u Кrajini bio je i tema dječijih likovnih radova koje su mališani crtali uz asistenciju Radmile i Mirjane Polovina.

Znameniti Kordunaši

Posjetiocima je pružena prilika da se upoznaju i sa znemenitim Srbima Кorduna kroz izložbu koju je pripremio član Uprave udruženja “Prelo” Svetozar Dančuo.

Među njima su Vladimir Matijević osnivač srpskog “Privrednika”, društva koje je zaslužno za školovanje više od 40.000 siromašne talentovane djece u prvoj polovini 20. vijeka, zatim pjesnikinja Dara Sekulić, Milan Vujaklija autor čuvenog “Rječnika stranih riječi i izraza”, Sveti sveštenomučenik Branko Veljunski, advokat i publicista Veljko Guberina, filozof Gajo Petrović, osnivač Srpske narodne odbrane u Кanadi Pero Bulat, operna pjevačica Mirjana Dančuo, fudbaler Goran Bunjevčević i drugi.

U okviru ove manifestacije posebni dio posvećen je 240. godišnjici rođenja Save Mrkalja, reformatora srpske ćirilice i jezika, pjesnika, monaha i učitelja.

On je rođen u Sjeničaku na Кordunu 1783. a umro u Beču 1833. godine. Ovo je prva manifestacija obilježavanja njegovog jubileja, a prema najavama tokom godine se očekuju slični skupovi u Srbiji, Srpskoj kao i u njegovom rodnom mjestu na Кordunu.

Izvor: Srpskainfo