Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je Srni da je Ustavni sud BiH institucija, koja je, nažalost, doprinijela razdoru u BiH, prateći politički kontekst koji im je zadao međunarodni faktor u dosluhu sa političkim Sarajevom.

Na pitanje da prokomentariše današnju odluku Ustavnog suda BiH o privremenoj suspenziji Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u Republici Srpskoj, do donošenja konačne odluke, Cvijanovićeva je rekla Srni da je Ustavni sud BiH odavno izgubio bilo kakav kredibilitet, s obzirom da presude u kontinuitetu donose po političkim nalozima, a ne pravnim kriterijumima.

– Svojim odlukama, Ustavni sud je urušio vladavinu prava u BiH, a od pravne države napravio lakrdiju. On umjesto da štiti ustavnost, kreira nova pravila, a što se tiče stranih sudija, teško je vjerovati da su ikada i pročitali Ustav BiH – naglasila je srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva.

Ona je ocijenila da će se njihovo maligno djelovanje izučavati u pravnoj nauci kao negativan primjer institucije koja urušava ustavnopravni sistem, a dužna je da ga brani.

– Što se tiče imovine, ona nedvosmisleno pripada i pripadaće Republici Srpskoj. Ne postoji autoritet koji to može da ospori, kao što ne postoji slovo u Ustavu koje govori drukčije od toga – poručila je Cvijanovićeva.

Autor: SRNA/Srpskainfo