Pripadnici MUP Republike Srpske, koji su u srijedu uhapšeni u nastavku akcije „Transporter“, imali su ulogu da prevoze drogu za Bojana Cvijetića i da ga štite od istrage i hapšenja, saznaje Srpskainfo.

Kako nezvanično saznajemo, u nastavku akcije ponovo je uhapšen Bojan Cvijetić. On je označen kao vođa jedne od najvećih kriminalnih grupa u BiH koja se bavi prodajom droge.

Osim Cvijetića, u srijedu su u hapšeni i bivši inspektori u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske Mladen Milovanović i Predrag Vatreš, zatim bivši šef Odsjeka za krađe vozila Predrag Vukašinović. Lisice na ruke su stavljeni i pripadnicima MUP Srpske Danijelu Kovačiću i Milanu Vućiću.

I ranije privođeni zbog narkotika

Izvor Srpskainfo je pojasnio da su ovom istragom obuhvaćeni i Aleksandar Nikolić i Predrag Dukić.

Naš izvor pojašnjava da je većina uhapšenih i ranije privođena zbog prodaje narkotika, a policajci su uhapšeni zbog saradnje sa Cvijetićem, Nikolićem i Dukićem.

– Bojan Cvijetić je bio organizator kriminalne grupe zajedno s Aleksandrom Nikolićem. Oni su se bavili krijumčarenjem velikih količina narkotika u BiH, ali i daljim krijumčarenjem prema zemljama Evropske unije – ističe naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, u prevozu i prodaji narkotika pomagali su mu policajci Milovanović i Predrag Vatreš.

Podsjetimo, Milovanović i Predrag Vatreš prvi put su uhapšeni u akciji MUP Srpske u centru Banjaluke, zbog pomaganja Milošu Božoviću pripadniku Škaljarskog klana, za kojim je u to vrijeme bila raspisana Interpolova potjernica zbog ubistva. Tada je s njima uhapšena i njihova koleginica Gorana Rečević. Oni su osumnjičeni da su službenim policijskim vozilima prevozili Božovića po cijeloj BiH i pomagali mu da izbjegne hapšenje.

Ovim novim izvještajem precizirana je i uloga Petra Dukića i ostalih policajaca.

Petar Dukić je takođe bio organizator kriminalne grupe koja se bavila prodajom narkotika, a povezivali su se i s krađama automobila. On je takođe sarađivao s policajcima koji su mu pomagali u njegovim nelegalnim poslovima.

– Dukić je sarađivao s Milovanovićem, ali i sa Kovačićem, Vukašinovićem i Vučićem. Njihova uloga je bila da štite Dukića, da ne bude uhapšen – ističe sagovornik Srpskainfo.

Policajac oslovljavao kriminalca sa “šefe”

On pojašnjava da za sada nije utvrđeno da su pomenuta trojica policajaca prodavala drogu, ali su utvrđene druge njihove kriminalne radnje.

– Radeći na istragama i prijavama, ukoliko bi naišli da se spominje Dukić, preduzimali su sve kako bi ga zaštitili od krivične  odgovornosti – pojasnio je izvor blizak istrazi.

Akcija Transporter
FOTO: SRPSKAINFO

Podsjetimo, Srpskainfo je nedavno ekskluzivno objavila detalje prepiske između Milovanovića i Dukića, u kojoj se spominju i ostali policajci. Radi se o prepisci preko „Skaj“ aplikacije, a Milovanović ga tom prilikom oslovljavao sa “Šefe”.

Tada su se dopisivali oko krađe skupocjenog „audija“ u Sarajevu, koji je zatim prevezen u Banjaluku. Sumnjalo se da iza krađe stoji upravo Dukić. On mu je tada u porukama opisivao kako teče istraga u ovom slučaju i obećavao mu pomoć.

Izvor Srpskainfo pojasnio je da je i u ovom novom slučaju aplikacija „Skaj“ bila polazna osnova za rad.

– Inspektori su dalje preduzimali razne radnje u ovom slučaju i prikupljali dokaze te došli do podataka da pojedine njihove kolege sarađuju s kriminalcima – kaže pomenuti izvor.

Kako smo ranije pisali, akcija „Transporter“ je jedna od najvećih akcija u BiH u borbi protiv trgovine drogom i izvedena je sredinom novembra 2021. godine. Tada je uhapšeno 10 osoba i oduzeto više od 300 kilograma marihuane, više od 10 skupocjenih automobila i brojni drugi dokazi. Tom prilikom, između ostalih, uhapšeni su Cvijetić, Dukić i Milovanović.

Istragom je utvrđeno da su prodali ogromne količine droge, a zatim zarađeni novac pustili u legalne tokove. Nakon toga je uslijedila finansijska istraga i osumnjičenim je blokirana imovina vrijedna oko 22 miliona maraka.

SUSPENZIJA

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske su rekli da su uhapšeni danas sprovedeni u tužilaštvu BiH na saslušanje. Nakon saslušanja, postupajući tužilac će donijeti odluku o prijedlogu pritvora za njih.

– Protiv njih će biti dostavljen izvještaj zbog organizovanog kriminala, neovlaštenog prometa opojnih droga, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i sprečavanja dokazivanja – rekla je portparol MUP Srpske Mirna Miljanović.

Ona je dodala da će, imajući u vidu da se među uhapšenima nalaze i dva policijska službenika D.K. i M.V, oni biti suspendovani, a protiv njih će biti pokrenut disciplinski postupak.

Izvor: Srpskainfo