Hrvatskoj slijede tužbe ako sa ĐiH ne postigne dogovor u vezi sa Trgovskom gorom, rekao je danas savjetnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Borislav Bojić. Bojić je rekao da su danas dobili zvaničnu informaciju iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske koju je uputila Hrvatska u vezi sa zbrinjavanjem radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori, ali ne i od Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

Bojić je na konferenciji za novinare istakao da je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Stasa Košarac odmah zatražio od Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara informaciju da lije BiH dobila zvanično pismo.

“Iznenađuje nas da od Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara, koje je preko puta nas, nismo dobili informaciju daje ovakva nota stigla zvanično u BiH”, rekao je Bojić u Sarajevu.

Bojić je rekao da u dopisu iz Hrvatske stoji da BiH treba u odgovoru da naznači namjeru učešća u postupku procjene uticaja na životnu sredinu i da dostavi eventualne zahtjeve, odnosno ključna pitanja zaštite životne sredine koja će biti razmatrana u studiji.

On je naglasio da su resorno ministarstvo i Košarac odmah preduzeli potrebne mjere da putem diplomatsko-konzularne mreže zvanično obavijeste Hrvatsku da će BiH u zadatom roku od 30 dana potvrditi namjeru da učestuje u postupku procjene uticaja na životnu sredinu i dati svoje primjedbe i zahtjeve.

Bojić je rekao daje Košarac hitno zakazao sastanke sa predstavnicima Hrvatske i prenio

uznemirenost ljudi koji žive u dolini Une i na prostorima Republike Srpske i Federacije BiH.

On je naglasio da je Košarac odmah zatražio punu mobilnost i Pravnog i Ekspertskog tima koji će reći šta treba da bude obuhvaćeno strategijom uticaja na okolinu kada je u pitanju Trgovska gora.

Bojić je podsjetio daje pitanje odlagališta radioaktivnog materijala na Trgovskoj gori počelo 1998. godine, da se lokacija nalazi blizu granice BiH i nada se da će Hrvatska pokazati želju za saradnjom, jer će u suprotnom uslijediti tužbe.

Bojić je rekao da su o ovom pitanju u Banjaluci sa nadležnima već održali sastanak, a 7. marta će održati sastanak u Federaciji BiH, nakon čega slijedi sastanak Koordinacionog tijela.

“Naš Ekspertski i Pravni tim je sposoban dati potrebne odgovore i u ovoj i kasnijim fazama u vezi sa ovim pitanjima”, rekao je Bojić uvjeren da će i međunarodne organizacije imati adekvatan odgovor.

On smatra da Hrvatska neće tek tako odustati od gradnje. “Mi ćemo morati odraditi sve što je u našoj moći. Vrlo je opasan i sam transport takvog otpada, zato se predlaže da se takav otpad skladišti tamo gdje se proizvodi”, kaže Bojić.

On je rekao da je u pitanju veliki novac i uvjeren je da će spriječiti one koji žele da u dolini rijeke Une grade takvo jedno odlagalište.

Predsjedavajući Ekspertskog tima Emir Dizdarević podsjetio je daje u decembru 2022. godine Vlada Hrvatske donijela odluku o izmjeni Programa koji pokriva zbrinjavanje radioaktivnog otpada u odnosu na program iz 2018. godine.

Dizdarević je rekao da su izmjenama pomjereni neki rokovi i 2025. godine bi centar na Čerkezu trebalo da počne da radi, što govori da Hrvatska ne odustaje od izgradnje ovog objekta.

“Tim izmjenama je tačno definisano da se uspostavlja centar za upravljanje radioaktivnim otpadom na Čerkezu na Trgovskoj gori”, rekao je Dizdarević.

Izvor: SRNA/kozarski