Fiksna kamatna stopa i manja rata u odnosu na komercijalne banke, za sve godine otplate, bila je presudna da se Dragica i Mladen Maljurić odluče za stambeni kredit Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.

Ovaj mladi bračni par iz Banjaluke, sa jednim djetetom, odlučio je da na ovaj način riješi stambeno pitanje za svoju porodicu, jer im je cilj da ostanu u Republici Srpskoj.

Iako su u međuvremenu razvili brojne proizvode unutar IRBRS, stambeni krediti su na neki način zaštitni znak ove institucije.

– Prva asocijacija ljudima na IRBRS su mladi bračni parovi i konačno – krov nad glavom. Nas to posebno raduje, jer nam je cilj da ljudi ostanu u Republici Srpskoj i da se djeca rađaju ovde. Za ovu namjenu smo do kraja prošle godine plasirali oko 740 miliona KM. Do sada smo tako riješili stambeno pitanje za preko 14.000 korisnika kredita i članova njihovih porodica – kaže v.d. direktora IRBRS Dražen Vrhovac.

Posebna pogodnost stambenih kredita IRBRS je u tome što se odobravaju uz fiksnu kamatnu stopu tokom cjelokupnog perioda otplate koji može da bude i do 25 godina. Zahvaljujući fiksnoj kamatnoj stopi, objašnjava Vrhovac, korisnici IRBRS u potpunosti su zaštićeni od kamatnih kretanja na međunarodnim tržištima.

– U uslovima aktuelnih globalnih dešavanja i osjetnog rasta kamatnog rizika na finansijskim tržištima kod nas i globalno, ova pogodnost dodatno je uticala na rast interesovanja za našim stambenim kreditima –  objašnjava Vrhovac.

Mnogi klijenti kažu da bi vjerovatno ostali vječno podstanari da nije IRBRS. Ne bi se usudili, kažu, da se obavežu na visoke rate, u vrijeme globalne neizvjesnosti.

Isti motiv imao je i Mitar Salamadija iz Foče da sa suprugom kupi kuću, i to u Banjaluci.

– Lakše mi je bilo da se obavežem na kredit IRBRS, jer je kamatna stopa mnogo povoljnija u odnosu na sve druge banke. Zbog posla sam preselio u drugi grad i sve to zahtijeva dodatne troškove, pa kućni budžet treba pažljivo planirati. Nije jednostavno obavezati se 23 godine na mjesečnu ratu – kaže Salamadija.

Krediti IRBRS imaju učešće od 40 odsto u ukupnim kreditima bankarskog sektora Republike Srpske odobrenih za ove namjene, što nesumnjivo ukazuje da je IRBRS ostvarila respektabilne rezultate u području stambenog zbrinjavanja naših građana.

GRUPE OD ZNAČAJA ZA SRPSKU

Stambeno zbrinjavanje socijalnih grupa od posebnog interesa i značaja za Republiku Srpsku jedan je od prioriteta u radu IRBRS. Tu spadaju mladi bračni parovi, visokoobrazovane osobe, višečlane porodice, samohrani roditelji, porodice poginulih boraca, ratni vojni invalidi i druge osobe sa invaliditetom, kao i osobe koje svoje stambeno pitanje rješavaju na području nerazvijenih i izrazito nerazvijenih lokalnih zajednica. Namjena može da bude kupovina, izgradnja, rekonstrukcija i proširenje stambenih jedinica, kao i refinansiranje kredita po projektu Socijalnog programa stambenog zbrinjavanja u BiH. Detalji o uslovima za apliciranje, iznosima, periodu otplate i kamatnim stopama dostupni su na veb-stranici www.irbrs.org.

Izvor: Srpskainfo